Holdingul de materiale de construcţii Roca Industry (simbol bursier ROC1) şi-a bugetat pentru anul 2024 un profit net de 6,3 mil. lei, o EBITDA de 65,5 mil. lei şi afaceri de 655,4 mil. lei, potrivit datelor din bugetul de venituri şi cheltuieli publicat la Bursa de Valori Bucureşti. Marja brută este aşteptată să fie 23%, marja EBITDA la 10% şi marja profitului net de 1%.
„ROCA Industry îşi propune ca în anul 2024, prin filialele sale, să obţină o cifră de afaceri de 655,4 mil. RON, în creştere cu 54% faţă de rezultatul consolidat al anului 2023. Această creştere are la bază extinderea canalelor de distribuţie, o creştere a cantităţilor vândute, dar şi preluarea integrală în situaţiile consolidate a companiilor intrate în cadrul holdingului pe parcursul anului 2023”, notează compania.
Roca Industry a raportat pentru 2023 o cifră de afaceri la nivel cumulat de 554 mil. lei, în urcare cu 8,2% faţă de 2022, respectiv o pierdere netă de 12,8 mil. lei şi un profit operaţional de 32 mil. lei, cu o marjă de 5,8% din cifra de afaceri.
Emitentul are în vedere costuri directe de 503,6 mil. lei şi costuri indirecte de 86,4 mil. lei în acest an. Costurile directe cuprind toate cheltuielile implicate în procesul de producţie al filialelor (e.g. costurile cu materia primă, variaţia stocurilor, cheltuielile cu mărfurile, cu personalul, etc), iar costurile indirecte includ şi cheltuielile holdingului.
Roca Industry operează şi implementează strategia de business prin intermediul filialelor sale deţinute direct sau indirect: BICO INDUSTRIES, TERRA IMPEX, EUROPLAS LUX, IRANGA TECHNOLOGIJOS, EVOLOR, ECO EURO DOORS, DIAL, ELECTROPLAST şi WORKSHOP DOORS. Filialele Roca Industry îşi continuă procesul de retehnologizare şi investiţii în echipamente, CAPEX-ul pentru 2024 fiind în total de 46,4 mil. lei.
„Misiunea Roca Industry este de a contribui la reindustrializarea României, prin adăugarea în Holding a mai multor companii din domeniul materialelor de construcţii (8-10 companii), de dimensiuni medii, care nu au acces la piaţa de capital sau la investitori instituţionali pentru a finanţa dezvoltarea. Astfel, printr-un proces transformaţional structurat, ROCA Industry are ca obiectiv să contribuie la eficientizarea şi la îmbunătăţirea performanţelor acestora, ţintind către poziţii de lideri regionali pentru companiile din portofoliu, a căror valoare isi propune să o crească în timp prin aplicarea corectă şi coerentă a strategiilor de afaceri potrivite pentru fiecare în parte”, mai scrie Roca Industry.
Din 11 martie, Roca Industry şi-a transferat acţiunile de pe piaţa AeRO pe piaţa principală a Bursei de Valori. Emitentul are 212,4 mil. lei capitalizare, iar cel mai mare acţionar este Societatea de Investiţii Alternative cu Capital Privat ROCA Investments. Acţiunile ROC1 înregistrează o scădere de 8,2% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 4,5 mil. lei, arată datele BVB.