Burse - Fonduri mutuale

Bursa incepe in forta si a treia saptamana

17.01.2006, 19:58 13

Bursa a intrat in a treia saptamana de tranzactionare din acest an cu o noua crestere importanta, amintind tot mai mult de euforia de la inceputul lui 2005, cand piata inregistrase aprecieri la fel de substantiale.

Indicii care urmaresc companiile listate pe Bursa au urcat ieri cu 2%, atingand noi maxime istorice. De la inceputul anului, indicele BET a urcat cu 16%, o crestere chiar mai mare decat cea din aceeasi perioada a anului trecut, cand saltul a fost de 14%, in timp ce BET-FI a sarit in acest an cu 14%, avans usor sub nivelul corespondent din 2005.

Toate actiunile cele mai lichide au crescut ieri, cu exceptia titlurilor Rompetrol Rafinare, care au pierdut 0,9%. SIF Oltenia, Moldova si Banat - Crisana au prezentat rezultatele pe anul trecut, in fiecare caz profiturile obtinute fiind peste nivelurile bugetate.

"Nu cred ca pretul actiunilor a fost influentat de rezultatele SIF-urilor, in conditiile in care dividendele pe care le vor acorda nu justifica preturile actuale. Pentru investitori este mai importanta acum valoarea reala a portofoliilor SIF, prin prisma pretului platit pe BCR", a precizat Adrian Ceuca, director general adjunct la SSIF Broker.

"Intr-o anumita masura, rezultatele au influentat cursul, tinand cont ca profiturile obtinute de SIF-uri au fost peste buget, dar influenta cea mai mare este data in continuare de chestiunea cu BCR. In opinia mea, daca banca va fi listata pe piata intr-o conjunctura favorabila, va fi tranzactionata mai sus fata de pretul platit de Erste", considera Claudiu Simulescu, presedintele Eastern Securities.

Parerile brokerilor lor sunt impartite in ceea ce priveste momentul cand piata va incepe sa se corecteze.

"Trendul pietei este ascendent. Pana in prezent, corectiile nu au fost altceva decat momente de respiro, cand se asteapta iesirea unor pachete mai mari la vanzare. Trebuie inteles insa ca va urma si o corectie importanta, posibil dupa prima jumatate a lunii viitoare, dar totusi eu nu cred ca va fi atat de pronuntata ca si cea de anul trecut, cand piata a fost puternic influentata negativ de schimbarea modalitatii de impozitare si de modalitatea in care se tot anuntau acele schimbari", spune Simulescu.

"Eu nu cred ca se va repeta scenariul de anul trecut. De altfel, nu cred ca trendul de crestere va rezista pana la finalul lunii ianuarie - inceputul lui februarie. Cresterile au fost prea abrupte si nu sunt sustenabile. Astept o corectie si o consolidare", afirma Ceuca.



Actiunile Bancii Transilvania au stabilit un nou maxim de pret la nivelul de 1,44 lei/actiune, dupa majorarea de capital din 2005. Cursul titlurilor a crescut ieri cu 3,6% pe un rulaj de 5,3 mil. de lei (1,4 mil. de euro). Cu aceste actiuni s-a realizat si o tranzactie speciala la 1,41 lei/actiune, valoarea ei fiind de 0,2 mil. de lei (55.000 de euro).

"Independent de faptul ca multi spun ca este supraevaluata, actiunea aceasta are o istorie pozitiva. Indiferent cand s-a cumparat, s-a dovedit a fi un moment bun. In opinia mea, actiunea merita speculata pana cand va fi preluata de un investitor puternic", spune Claudiu Simulescu.



Titlurile Impact au castigat aproape 6%, pe fondul unei presiuni la cumparare, care a dus pretul pana la un maxim zilnic de 0,56 lei/actiune. Lichiditatea actiunilor a fost din nou mai ridicata decat media pe anul trecut, cu aceste titluri realizandu-se tranzactii de 3,4 mil. lei (0,9 mil. euro). Recent, suedezii de la East Capital Asset Management au raportat ca detin peste 5% din Impact, dupa ce la mijocul anului trecut aveau in jur de 2%. "Este posibil ca principalul cumparator sa fi fost tot cei de la East Capital. Au fost doua tranzactii mari, una prin care s-au transferat 1,5 mil. actiuni, iar prin cealalta peste 2 mil. titluri, iar cumparatorul a fost probabil un fond de investitii strain", a precizat Adrian Ceuca.



Actiunile Compa au reatins maximul istoric de 2,3 lei/actiune, in urma unei cresteri ieri de 6%. Compania a aprobat recent derularea unei operatiuni de majorare a capitalului cu peste 7,78 mil. lei, prin emisiunea de actiuni noi la pretul de 0,1 lei/actiune, egal cu valoarea nominala. La majorare pot participa actionarii Compa inregistrati in registru la finalul zilei de 27 ianuarie. "Este posibil ca actiunile Compa sa fi atras atentia si unor fonduri de investitii straine, dar si unor fonduri mutuale de la noi. In opinia mea, Asociatia Salariatilor care controleaza in prezent Compa are banii necesari pentru a participa la majorea de capital si a-si pastra participatia in cadrul companiei", considera Adrian Ceuca.



Titlurile Flamingo au castigat 5% in prima zi de tranzactionare dupa suspendarea pentru anuntarea semnarii contractului de preluare a Flanco. Pretul actiunilor a urcat pana la 0,425 lei/actiune, dar e in continuare sub nivelul de 0,437 lei/actiune la care compania intentioneaza sa faca majorarea de capital de aproape 38 mil. euro. "Probabil aprecierea de pret a fost determinata si de faptul ca aceia care vor sa faca majorarea au si interesul ca pretul in piata sa fie cat mai ridicat", considera Claudiu Simulescu. Conducerea Flamingo se asteapta in urma achizitiei Flanco la o imbunatatire a profitabilitatii societatii, afectata in prezent de concurenta acerba de pe piata de retail.



Actiunile Socep continua sa pluseze, cursul titlurilor castigand ieri alte 2%. In ultima perioada s-au derulat si tranzactii speciale cu aceste actiuni, ieri operatiunea de acest gen realizandu-se la pretul de 0,29 lei/actiune, cu mult peste pretul din piata, unde ultima tranzactie s-a perfectat la 0,263 lei/actiune. Brokerii spun ca este posibil ca titlurile Socep sa fi intrat in atentia unor investitori mai mari, mizand pe o imbunatatire a situatiei financiare a companiei. Cursul la care se tranzactioneaza actiunile este cu circa 30% mai redus fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, tendinta de scadere din 2005 fiind determinata de rezultatele slabe raportate de companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO