Burse - Fonduri mutuale

Bursa incheie luna martie cu pierderi pe principalii indici

01.04.2008, 20:51 15

Bursa de Valori a incheiat ieri o luna martie destul de agitata, principalii indici ai bursei inregistrand scaderi in ultima zi de tranzactionare a lunii.
Indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, a incheiat sedinta de ieri cu o pierdere de 0,6% inregistrand in martie o scadere de 4,7%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, a pierdut ieri 0,7%, atingand luna trecuta o scadere de 2,4%. SIF-urile au resimtit cel mai mult scaderile din piata, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, scazand ieri cu circa 2%.
"In martie indicele preturilor a atins un nivel minim, vanzarile au fost agre-sive, iar scaderea de peste 7% inregis-trata de indicele BET intr-o sedinta spune multe despre evolutia pietei luna tre-cuta", spune Adrian Caramiha, unul dintre cei mai vechi brokeri din piata.
El este de parere ca lipsa lichiditatii, lichidarea unor pachete de catre fondurile straine sau structura pietei, in care sunt prezenti aproape numai speculatori romani, au dus la perioada grea prin care Bursa a trecut in ultima luna.
Lichiditatea pietei nu a depasit asteptarile ieri, Bursa inregistrand tran-zactii cu actiuni in valoare de circa
6,2 mil. euro (23 mil. lei), in vreme ce piata RASDAQ a atras o lichiditate de 2,6 milioane de euro (9,7 mil. lei). SIF-urile au atins ieri un rulaj total de 2 mil. euro (7,6 mil. lei), fiind impreuna cu Banca Transilvania (TLV) si BRD-SocGen (BRD) singurele companii care au atras peste 1 milion de lei. Dintre SIF-uri, doar SIF Transilvania (SIF3) a atins ieri un rulaj sub 1 milion de lei, de 180.000 de euro (670.000 de lei).
"Bursa de la noi a inregistrat cele mai puternice corectii de la inceputul anului, in conditiile in care America, care se presupunea sa fie in recesiune, a pierdut maxim 10% si pietele din Europa intre 10% si 15%", spune Caramiha. El este de parere ca toata piata a asteptat un rebound, prognozat initial pentru luna martie, lumea incepand sa devina destul de pesimista in momentul de fata. "Principalele actiuni din componenta BET-ului par sa-si contureze un suport, cum ar fi cazul BRD, cu 20 de lei, pe care se tranzactioneaza volume importante, alte exemple fiind SNP sau Transgaz, pentru ultimul nivelul actual al euro si dividendele oferind un randament minim dupa IPO", spune Caramiha. Transgaz (TGN) a inregistrat ieri al patrulea rulaj din piata, in valoare de 0,6 mil. euro (2,1 mil. lei), in vreme ce Petrom (SNP) a atins o lichiditate de aproape 100.000 de euro (360.000 de lei).

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au pierdut ieri 2,5%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat ieri la circa 1 milion de euro (3,8 milioane de lei), reprezentand cel mai mare rulaj din piata. SIF-ul a castigat la sfarsitul lunii trecute la Inalta Curte de Casatie si Justitie inca un proces intentat de AVAS pentru recuperarea a 1,5 mil. dolari, suma provenita din bilete la ordin avalizate de fostul Fond al Proprietatii Private II Moldova. AVAS a solicitat Curtii de Apel Bacau in 2006 sa oblige SIF Moldova la plata sumei de 1,5 mil. dolari decurgand dintr-un bilet la ordin pe care aparea mentiunea avalizarii de catre fostul Fond al Proprietatii Private II Moldova.

Actiunile BRD Societe Generale (BRD) au pierdut ieri circa 1%, inregistrand un rulaj de circa 0,3 milioane de euro (1,1 milioane de lei). Titlurile bancii au inregistrat luna trecuta o apreciere de 1%, crescand de la un nivel de 19,9 lei/actiune la inceputul lunii. Societe Generale, actionarul majoritar al bancii romane, cu o detinere de 58,32% din capitalul bancii, s-a confruntat luna trecuta cu o noua problema, si anume disparitia unei cantitati de aur in valoare de 323 de milioane de euro (500 de milioane de dolari). Anuntul a venit dupa ce anul trecut grupul francez a inregistrat o frauda de 5 miliarde de euro realizata prin tranzactiile ilegale ale unui trader.

Actiunile Artrom Slatina (ART) au pierdut ieri 6,7%. Producatorul de tevi din otel si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de 212 milioane de euro (742 de milioane de lei), in crestere cu 42% fata de cea realizata in 2007. Profitul brut este estimat de reprezentantii companiei sa urce in aceeasi perioada cu 36%, pana la 8,3 milioane de euro (29 de milioane de lei). Anul trecut, afacerile Artrom s-au majorat cu 55,4%, la 156,6 milioane de euro (522,5 mil. lei), insa compania si-a redus castigul net de trei ori, pana la 6,35 milioane de euro (21,4 milioane de lei). Diminuarea profitului a fost cauzata de pierderile contabile determinate de reevaluarea datoriilor societatii.

Actiunile Bermas Suceava (BRM) au crescut ieri cu 4,5%. Producatorul de bere estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de circa 8 milioane de euro (28 mil. lei), mai mare cu 20,4% fata de nivelul consemnat in 2007, de 23,22 milioane de lei. Totodata, firma vizeaza in acest an o scadere de 60% a profitului net, la aproape 300.000 de euro (1,04 mil. lei). Producatorul de bere va distribui 1,23 mil. lei din profitul aferent anului trecut, de 2,61 milioane de lei, sub forma de dividende, cu un nivel brut de 0,064 lei pe actiune, de 2,2 ori mai redus decat in anul precedent. Ultima tranzactie cu titlurile Bermas Suceava s-a perfectat in sedinta de ieri la un pret de 2,1 lei/actiune.

Actiunile Prospectiuni Bucuresti (PRSN) s-au apreciat ieri cu 1,1%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei de servicii din domeniul petrolului si gazelor s-a ridicat in sedinta trecuta la circa 186.000 de euro (0,7 milioane de lei), reprezentand al doilea rulaj de pe piata RASDAQ. Compania, controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, a obtinut anul trecut un profit net de 16,1 milioane de euro (53,9 milioane de lei), cu 40% peste cel realizat in 2006. Afacerile companiei au urcat in aceeasi perioada cu 40%, pana la 60,8 milioane de euro (203 milioane de lei), daca excludem activitatea de subcontractare catre Atlas Gip din 2006, in valoare de 53,5 mil. lei (15,2 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO