Burse - Fonduri mutuale

Bursa isi revine cu greu din tendinta de scadere

07.07.2000, 00:00 12



Majoritatea titlurilor listate la cele doua categorii ale Bursei de Valori din Bucuresti (BVB) au inchis sedinta de joi cu o evolutie mai buna din punct de vedere al preturilor, dar valoarea tranzactiilor pe ansamblul pietei a ramas modesta, de doar 2,1 miliarde de lei.

Ambii indici calculati de BVB au inregistrat cresteri. Indicele primei categorii a bursei, BET a ucat cu aproape 1% pana la 530,5 puncte in timp ce indicele BET-C a inregistrat o crestere de 2,1% pana la 487,8 puncte.

Au fost tranzactionate 53 de societati, dintre care 28 au fost in crestere de pret, 16 au fost in scadere, iar pentru noua, pretul a ramas constant.

Societatea Alro Slatina a incheiat sedinta de tranzactionare in crestere cu 0,62%, ajungand la 163.000 lei. In cursul sedintei, Alro Slatina a oscilat intre un maxim de 163.000 lei si un minim de 162.000 lei. Pretul mediu a coborat la 162.444 lei, iar valoarea tranzactiilor a fost de 128 milioane lei.

Oltchim Ramnicu-Valcea a inregistrat una din cele mai importante cresteri ale sedintei, de 13,4% pana la 590 lei/actiune, pe fondul unui volum bun de actiuni tranzactionate, in valoare de 45 milioane lei. Oltchim a inchis sedinta la un pret de 590 lei/actiune.

O crestere importanta au inregistrat si actiunile Banca Turco - Romana, care au castigat 14,6% pana la 2.350 lei/actiune, pe fondul unui volum de tranzactionare de 13,15 milioane de lei.

Societatile de Investitii Financiare s-a aflat pe un trend ascendent cu cresteri intre 3,6% pentru SIF Transilvania si 6% pentru SIF Oltenia.

Cel mai tranzactionat titlu din piata la aceasta categorie a fost SIF Oltenia, care a inchis in crestere cu 6% la 415 lei/actiune, avand o valoare a tranzactiilor de 212 milioane lei.

La categoria a II-a, actiunile International Sinaia au continuat sa creasca, fiind cotate, inca de la deschidere, la 15.300 lei - cel mai mic pret platit pentru o actiune in sedinta de tranzactionare de joi. La inchidere, International Sinaia s-a tranzactionat la 15.500 lei, pret cu 3,3% mai mult decat la inchiderea precedenta.

O mare parte din actiunile cuprinse in top 50 Rasdaq au inregistrat, in sedinta de ieri, cresteri spectaculoase, unele surse din piata afirmand ca practica imprumuturilor incheiate in piata ar prinde din nou contur. Cele mai tranzactionate actiuni ale sedintei au fost Condmag Brasov si Alprom Slatina, titluri care au contribuit, cumulat, cu peste 27% la valoarea totala a tranzactiilor zilei.

Indicele oficial al pietei secundare, Rasdaq-C, a inregistrat ieri o scadere de 0,10%, pana la 684,79 puncte. Valoarea totala a tranzactiilor pietei a fost de opt miliarde lei, in crestere usoara fata de sedinta precedenta.

La sfarsitul sedintei u fost raportate doua tranzactii speciale, cu titluri Alprom Slatina si Metaloplast Brasov. Cea mai importanta tranzactie speciala a fost cea incheiata pentru actiunile Alprom, in valoare de 984 milioane de lei, suma care a contribuit esential la clasarea societatii pe locul secund in topul celor mai tranzactionate titluri.

Cealalta tranzactie speciala, in valoare de 965 milioane de lei, a avut ca subiect titlurile Metaloplast, care au urcat astfel pe locul trei in top50 Rasdaq.

Datorita tranzactiei speciale in valoare de 965 milioane lei, Metaloplast Brasov, producator de piese si accesorii pentru autovehicule, a avut la inchiderea sedintei de joi cea mai mare crestere a pretului, de 2.400%.

Exceptand actiunile Metaloplast, cea mai importanta apreciere a sedintei a fost inregistrata de titlurile Comaliment Oradea, care au castigat 403% pana la 13.592 lei/actiune, pe fondul unor transferuri in valoare totala de 382 milioane de lei.

In plus, Comtexin Bucuresti, societate ce are ca obiect principal de activitate comertul cu ridicata si Comaliment Oradea au crescut cu 753%, respectiv 403%. Aceste cresteri, neinregistrate in cadrul unor tranzactii speciale, provin in urma mentinerii pretului intre valoarea de vanzare si cea de cumparare afisata de formatori in piata, pe fondul unui numar mare de actiuni tranzactionate.

Tranzactia speciala care s-a realizat pentru Alprom Slatina a vizat un volum de 48.000 de actiuni si a avut o valoare de 948 milioane lei. Pretul actiunilor Alprom a scazut cu 5,34%, la 22.000 lei.

Titlurile Neptun-Olimp si-au continuat tendinta descendenta a ultimlor sedinte, pierzand aproape 8% pana la 72.951 lei/actiune, pe fondul unor operatiuni de vanzare - cumparare in valoare de 49 milioane de lei.

"Actiunile Neptun-Olimp au fost speculate pana la un nivel destul de ridicat, care nu a putut fi sustinut de piata. Cu toate ca ste destul de probabil ca deprecierea sa continuie in urmatoarele sedinte, actiunea Neptun-Olimp ramane interesanta si cu potential destul de ridicat", a spus Ioan Gheorghiu, trader la BRD Invest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24