Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Noul ETF care urmăreşte indicele BET-TRN va putea fi tranzacţionat la Bursa de Valori Bucureşti începând cu 29 mai 2024

Bursă. Noul ETF care urmăreşte indicele BET-TRN va...

Autor: Tibi Oprea

22.05.2024, 14:01 2779

InterCapital Asset Management, cel mai mare manager independent de investiţii din Croaţia, cu active de 500 de milioane de euro în administrare, şi Investimental, cel mai nou broker pe piaţa de capital din România, au anunţat lansarea unui nou Exchange Traded Fund (ETF) care urmăreşte indicele BET-TRN. Cel mai nou ETF de pe piaţa de capital locală va putea fi tranzacţionat la Bursa de Valori Bucureşti începând cu data de 29 mai 2024, având simbolul bursier ICBETNETF.

„Suntem încântaţi să introducem un nou ETF la Bursa de Valori Bucureşti, oferind acces publicului larg la unul dintre cei mai performanţi indici bursieri din regiune. Piaţa de capital românească a avut parte de o creştere spectaculoasă în ultimii 15 ani, de când am început să investim direct prin fondurile noastre în companiile locale. Începând cu 29 mai, vom stimula şi mai mult această piaţă dinamică, prin punerea la dispoziţie pentru investitorii de retail a unei modalităţi accesibile şi rapide de a avea expunere la cele mai lichide şi dinamice companii. În plus, suntem mândri că acest ETF este primul de la Bursa de Valori Bucureşti care poate fi tranzacţionat şi pe alte burse, precum cele din Zagreb şi Ljubljana, îndeplinindu-ne astfel promisiunea de a promova piaţa de capital din România la nivel internaţional”, spune Ivan Kurtovic, Preşedintele Consiliului de Administraţie al InterCapital Asset Management.

Noul ETF va urmări performanţa indicelui BET-TRN, care include 20 de companii de tip blue-chip româneşti, precum Banca Transilvania, Hidroelectrica, OMV Petrom şi DIGI Communications. BET-TRN reprezintă „Total Return Net”, ceea ce înseamnă că indicele reflectă nu numai evoluţiile preţurilor acţiunilor acestor blue-chip-uri, dar presupune şi reinvestirea dividendelor nete. Astfel, dividendele primite vor fi reinvestite automat în aceleaşi acţiuni care le-au generat.

Preţul unei unităţi de fond în prima zi de tranzacţionare, 29 mai, va fi de aproximativ 70 de lei, oferind o modalitate accesibilă de a avea expunere la indicele BET. Spre comparaţie, suma estimată pentru replicarea indicelui BET de către un investitor de retail este de aproximativ 21,500 de lei, excluzând comisioanele de tranzacţionare.

„Suntem încântaţi să aducem InterCapital BET-TRN UCITS ETF investitorilor români, facilitând astfel o participare şi mai mare a investitorilor individuali pe piaţa de capital locală. Acest ETF oferă o modalitate extrem de accesibilă pentru publicul larg de a investi în companiile de top din România, cu o unitate de fond disponibilă pentru mai puţin de 100 de lei fiecare. Datorită preţului competitiv, este în prezent cea mai eficientă metodă pentru investitorii de retail de a avea expunere pe piaţa noastră de capital aflată în plină dezvoltare, iar reinvestirea dividendelor sporeşte direct potenţialul de creştere al investiţiilor lor. Acest lucru îl face un instrument de creştere financiară simplu şi eficient pentru oricine, indiferent de experienţa de investiţii. Credem că acest ETF reprezintă un pas semnificativ în a face accesibile beneficiile pieţei de capital publicului larg şi ne bucurăm să-l punem la dispoziţia investitorilor începând cu 29 mai 2024”, menţionează Mihaela Bîciu, CEO al Investimental.

Odată cu lansarea noului ETF, Investimental, Market Maker-ul ETF-ului, va oferi clienţilor o reducere a comisionului de tranzacţionare pentru o perioadă nedeterminată. Astfel, investitorii vor putea achiziţiona ETF-ul plătind un comision redus de tranzacţionare de 0,26%, pe lângă comisionul standard ASF de 0,04%.

Cu un comision total de 0,3%, achiziţionarea BET-TRN UCITS prin intermediul Investimental va fi astfel cea mai accesibilă modalitate pentru publicul larg, din punct de vedere financiar, de a avea expunere pe piaţa de capital din România. Investitorii vor putea cumpăra unităţi de fond în BET-TRN UCITS prin intermediul tuturor intermediarilor autorizaţi la Bursa de Valori Bucureşti plătind comisioanele standard.

Pe lângă comisionul de tranzacţionare aplicabil la achiziţionarea unităţilor de fond, InterCapital va aplica un cost de administrare de 0,6% pe an, menţinând cheltuielile totale anuale sub 1%. Menţinerea costurilor la un nivel redus asigură faptul că investitorii beneficiază efectiv de performanţa pieţei, maximizând potenţialul de creştere al investiţiilor lor.

Activele curente administrate de ETF-ul care urmăreşte BET-TRN au depăşit deja 8 milioane de euro de când InterCapital Asset Management a lansat ETF-ul pe indicele BET-TRN în regiune, ETF-ul fiind tranzacţionat în euro la Bursa de Valori din Zagreb din 31 mai 2023 şi la Bursa de Valori din Ljubljana din 23 ianuarie 2024. InterCapital se aşteaptă ca activele administrate să depăşească 30 de milioane de euro până la sfârşitul anului 2024, datorită interesului crescut atât pe plan local, cât şi internaţional.

De la începutul anului 2024, indicele BET-TRN a înregistrat o creştere de 16,45%, depăşind performanţele înregistrate de S&P 500 şi STOXX Europe 600, datorită rezultatelor solide obţinute atât de acţiunile defensive, cât şi de companiile antreprenoriale incluse în indicele BET.

Lansarea BET-TRN UCITS ETF pe 29 mai 2024 este supusă aprobării de către Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti. Este de aşteptat ca aprobarea să fie obţinută până la data de 24 mai 2024.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24