Burse - Fonduri mutuale

Bursa si-a reluat locul in evolutia internationala

30.08.2007, 18:01 9

Bursa a inchis ieri in scadere usoara, pe fondul unor rulaje record pentru ultima luna. Lichiditatea din piata a fost alimentata in principal de tranzactiile cu actiuni Rompetrol Rafinare, care au reprezentat circa 60% din rulajul total al pietei, de aproape 26 mil. euro.
Bursa s-a corelat din nou cu pietele internationale, dupa ce in ultimele zile cresterile au fost sustinute de optimismul legat de pretul de vanzare al grupului Rompetrol, care este prezent pe piata noastra cu una dintre cele mai mari companii cotate, Rompetrol Rafinare.
"Reactiile determinate in Europa de Est de caderile burselor occidentale au fost compensate de dezvoltarea economica semnificativa a tarilor respective" spune Peter Elam Hakansson, presedintele East Capital, companie suedeza de administrare a fondurilor de investitii cu investitii de peste 180 de mil. euro pe piata noastra.
SIF-urile au deschis pe minus cu peste 3%, dupa ce bursele americane au inchis ziua anterioara cu scaderi consistente, cauzate de declaratiile reprezentantilor Fed, conform carora obiectivul principal ramane tinerea sub control a inflatiei si nu criza de pe piata imobiliara.
Sentimentul pozitiv a revenit dupa a doua parte a zilei, pe fondul relansarii pietelor europene, analistii previzionand ca o extindere a crizei imobiliare in alte sectoare decat cel financiar este putin probabila.
Indicele BET a plusat ieri cu 0,8%, in principal pe seama avansului de peste 10% al titlurilor Rompetrol Rafinare, in timp ce actiunile Bancii Transilvania si BRD au pierdut 0,5%, respectiv 0,7%.
O scadere puternica au inregistrat actiunile Rompetrol Well Services care au inchis pe minus cu aproape 10%.
"Companiile est-europene depind foarte mult pe de o parte de Uniunea Europeana, in principal de dezvoltarea economica a Germaniei, iar pe de alta parte de cresterea economica a propriilor tari. In consecinta, am avut si avem incredere in Europa de Est si o consideram foarte atractiva", adauga presedintele East Capital.
In ceea ce priveste volatilitatea pietelor bursiere la nivel mondial, analistii de la East Capital estimeaza ca aceasta va continua sa fie ridicata in urmatoarea perioada, intrucat ingrijorarile privind criza creditelor din SUA ar putea continua.

Actiunile SIF Oltenia au pierdut ieri aproape 1% pe fondul unor tranzactii in valoare de 5,9 mil. lei (1,8 mil. euro). Conform analistilor, titlurile SIF raman cele mai corelate cu scaderile de pietele internationale, acestea inchizand si marti pe minus, dupa ce principalele piete europene aratau rosu. Scaderile din ultimele zile vin dupa un avans de circa 14% pe care actiunile Oltenia l-au consemnat in saptamana precedenta, de la sfarsitul anului trecut acestea au adus un randament de circa 29%. Titlurile SIF Oltenia inregistrau o scadere de aproape 4% la deschiderea sedintei si au redus din pierdere spre final, atingand un prag maxim de 4,56 lei/actiune, nivel la care au si inchis ziua de ieri.

Titlurile Rompetrol Well Services au pierdut ieri aproape 10% pe fondul unor tranzactii din nou ridicate, in valoare de 3,2 milioane de lei (1 milion de euro). In total, ieri s-a transferat in piata un pachet de circa 1,2% din capitalul majorat al companiei, la un pret mediu de 2 lei/actiune, cu circa 8% sub nivelul de inchidere din sedinta precedenta. Scaderea de miercuri vine dupa ce aceste titluri au sarit doua sedinte la rand cu 15%, maximul permis pe parcursul unei sedinte, pe fondul speculatiilor legate de vanzarea grupului Rompetrol, care controleaza compania. Ultima tranzactie cu actiunile Rompetrol Well Services s-a realizat la un pret de 1,97 lei/actiune.

Actiunile Rompetrol Vega, cotate pe piata RASADQ, au pierdut ieri peste 15%. Valoarea tranzactiilor cu aceste titluri s-a ridicat la 0,56 mil. lei (0,17 mil. euro), prin intermediul carora s-a transferat circa 0,1% din capitalul companiei. Titlurile au urcat puternic in sedintele precedente, apreciindu-se doua sedinte la rand cu 25% dupa anuntul privind vanzarea grupului Rompetrol, care controleaza peste 82% din actiunile companiei. Chiar si dupa scaderea de ieri, actiunile Rompetrol Vega au un avans de peste trei ori de la finele anului trecut. Pe parcursul sedintei de ieri, aceste titluri au atins un minim de 0,235 lei/actiune si au fost cotate la inchidere la pretul de 0,264 lei/actiune.

Actiunile combinatului Mittal Steel Hunedoara au inregistrat in sedinta de ieri o crestere de aproape 15% fata de ziua anterioara, pe fondul unei lichiditati de 112.000 de euro (366.000 de lei). Aceasta crestere vine dupa ce compania a raportat rezultatele financiare pe primul semestru al acestui an. Astfel, profitul in primele sase luni din 2007 s-a ridicat la 5,36 mil. de euro, de peste 4 ori mai mare decat la jumatatea anului trecut. Cifra de afaceri a combinatului pentru aceasta perioada s-a majorat cu 10%, la 124,2 mil. euro. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat la un pret de 7,9 lei actiune, nivel cu circa 40% peste cel de la finele anului trecut.

Titlurile operatorului portuar Comvex Constanta au sarit ieri cu aproape 25%, limita maxima de variatie pentru o sedinta de tranzactionare. Valoarea tranzactiilor cu aceste titluri s-a ridicat la 0,34 mil. lei (circa 110.000 de euro). Cresterea de ieri vine dupa ce compania a raportat in ziua precedenta rezultate foarte bune la semestru. Profitul net al companiei a urcat in primele sase luni de peste cinci ori, ajungand la 2,7 mil. euro (8,9 mil. lei). Afacerile operatorului portuar s-au majorat in aceeasi perioada cu 64%, la 10,5 mil. euro (34,7 mil. lei). Ultimul pret la care actiunile Comvex Constanta s-au tranzactionat ieri a fost de 47,9 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO