Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Transilvania Broker de Asigurare a anunţat un profit net de 6,3 mil. lei în ianuarie-septembrie 2023, minus 21% faţă de perioada similară din 2022. Volumul primelor intermediate a crescut cu 14%

Bursă. Transilvania Broker de Asigurare a anunţat un...

Autor: Tibi Oprea

10.11.2023, 13:40 142

Transilvania Broker de Asigurare (simbol bursier TBK), unul dintre cei mai mari brokeri de asigurări de pe piaţa locală, a înregistrat în primele nouă luni din 2023 un profit net de 6,3 mil. lei, în scădere cu 21% comparativ cu perioada similară din 2022, la venituri din exploatare de 82,6 mil. lei, minus 13,3%. Cheltuielile operaţionale au fost cu 12,3% mai mici, de 75,5 mil. lei, conform datelor din raportul financiar trimestrial publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

„În condiţiile în care managementul a acţionat cu promptitudine pentru optimizarea costurilor operaţionale, în sensul reducerii cheltuielilor, dar cu menţinerea nivelului optim al investiţiei în resursele cheie pentru dezvoltare (digitalizare, resursă umană, promovare), profitul aferent perioadei de raportare este de 6,3 mil. lei, cu 21% inferior celui raportat în perioada de referinţă (30.09.2022). În acelaşi timp, indicatorii de lichiditate, solvabilitate şi risc se menţin în zona de confort, indicând securitate şi echilibru financiar pe termen scurt, mediu şi lung”, transmite Transilvania Broker.

Volumul primelor intermediate a crescut cu 14,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, desi 2022 a fost „excepţional de avantajos pentru sectorul distribuţiei de asigurări, având în vedere redistribuirea poliţelor în urma falimentului City Insurance care generase, la 30.09.2022, o creştere de 50% a volumului de prime intermediate faţă de primele trei trimestre din anul anterior”.

Pe de o parte, perioada de comparaţie a fost atipică şi puţin relevantă pe fondul redistribuirii poliţelor City Insurance, iar pe de altă parte, perioada de raportare a fost şi rămâne nefavorabilă pieţei de intermediere în asigurări prin prisma plafonării comisioanelor de distribuţie. În acelaşi context, veniturile din activitatea de distribuţie, în valoare de 82,6 mil. lei, sunt cu 13% sub nivelul raportat în primele trei trimestre ale anului anterior.

„La majorarea volumului activităţii au contribuit toate clasele de asigurări, cu excepţia a două dintre acestea. Clasele de asigurări facultative îşi păstrează ritmul de creştere de 20% faţă de perioada de referinţă, în avans faţă de volumul primelor de asigurări obligatorii, care se majorează cu 12,80% în aceeaşi perioadă. Această evoluţie comparativă reflectă apropierea de obiectivul strategic al TBK de diminuare a gradului de concentrare a portofoliului de prime distribuite în raport cu clasele de asigurări obligatorii”, mai scrie societatea.

Transilvania Broker de Asigurare are o capitalizare de 100 mil. lei şi este deţinută în proporţie de 36,1% de Gabriel Login şi în proporţie de 20,7% de Dan Niculae. Acţiunile TBK înregistrează o creştere de 13,9% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 20 mil. lei, arată datele BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO