Burse - Fonduri mutuale

Bussiness internaţional. Toţi ochii pe Fed: investitorii speră la un pivot din partea băncii centrale americane, care ar „alimenta“ evoluţia acţiunilor din SUA

Bussiness internaţional. Toţi ochii pe Fed:...

Autor: Eduard Ivanovici

01.11.2022, 07:00 1926

♦ Totuşi, analiştii văd şanse mici privind o reducere a ritmului de creştere a ratelor dobânzilor.

Investitorii prezenţi pe piaţa americană de capital, cea mai mare la nivel mondial, se pregătesc în pre­zent pentru următoarea şedinţă pri­vind politica monetară a Rezervei Federale, care va avea loc pe 1-2 no­iembrie.

Analiştii se aşteaptă ca banca centrală din Statele Unite să crească miercuri dobânda de referinţă cu alte 0,75 puncte procentuale însă investi­tori de pe Wall Street preferă o declaraţie din partea preşedintelui Fed Jerome Powell conform căreia majorările ratelor dobânzilor vor înceta în viitorul apropiat.

Astfel, următoarea şedinţă Fed, combinată cu publicarea datelor din octombrie privind piaţa muncii din SUA, ar putea ameninţa recentul raliu al principalilor indici bursieri americani, conform CNBC.

„În principal, atribuim creşterea de 9% a S&P 500 din ultimele zece şedinţe de tranzacţionare unor nesfârşite speranţe pentru un potenţial pivot al Rezervei Federale, definit de piaţă printr-o creştere de 0,75 puncte săptămâna aceasta, urmată de o majorare de 0,5 puncte în decembrie. Părerea noastră este că, miercuri, investitorii au şanse să fie dezamăgiţi“, spune compania de cercetare Wolfe Research.

În T3/2022, produsul intern brut al SUA a crescut cu 2,6% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, peste aşteptările pieţei. Cele mai recente date au surprins primul trimestru din 2022 în care economia americană a reuşit să crească, reducând astfel temerile cu privire la recesiune. În T2 şi T1, PIB-ul SUA a scăzut cu 0,6%, respectiv 1,6%.

Ian Shepherdson, economist-şef al furnizorului de date financiare Pantheon Economics, adaugă că, ţinând cont de ritmul de creştere al indicelui preţurilor de consum (CPI) şi evoluţiei pieţei muncii din T3/2022, putem descrie drept justificate estimările potrivit cărora autorităţile va majora dobânda de referinţă inclusiv anul viitor.

„Vedem suficient de multe elemente care ne fac să ne gândim că economia se află acum într-un punct de cotitură, în timp ce investitorii pun prea mult accent pe date, care sugerează că, momentan, creşterile continuă să reziste. Ne îndoim că tonul lui Powell se va schimba considerabil săptămâna aceasta“, adaugă Shepherdson.

Înainte de deschiderea şedinţei de tranzacţionare de luni, indicele Dow Jones afişa un avans de 14% în octombrie şi se pregătea să încheie cea mai bună lună din 1976. S&P 500 şi Nasdaq Composite erau pe plus cu 8%, respectiv 4% în aceeaşi lună.

„Se pare că ne apropiem de vârful inflaţiei (...) Într-un final, credem că Fed va începe să reducă magnitudinea majorărilor şi apoi va lua o pauză pentru a evalua efectele, însă considerăm că narativa este concentrată pe moment asupra altor câteva creşteri şi nu se va îndrepta prea curând spre un pivot“, spune un reprezentantul al administratorului de active TwentyFour Asset Management.

Pe de altă parte, analiştii prognozează că raportul privind locurile de muncă din SUA va surprinde sub 200.000 de joburi nou create în octombrie, cu mult sub media post-pandemică de 400.000, însă aproape de nivelurile lunare pre-Covid-19. Economiştii intervievaţi de Bloomberg se aşteaptă ca raportul pe luna trecută să afişeze circa 190.000 de noi locuri de muncă.

În ce priveşte sezonul raportărilor, companiile continuă să îşi publice rezultatele financiare aferente trimestrului 3. Din emitenţii incluşi în S&P 500 care au raportat până acum, marja netă de profit ajunge, în medie, la 12%, procent ce se încadrează sub marja din trimestrul anterior, cât şi sub cea din T3/2021. Totuşi, numărul este peste media din ultimii cinci ani, respectiv 11,3%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO