Burse - Fonduri mutuale

BVB: Valoarea medie de tranzacţionare a depăşit 9 mil. de euro în februarie. Indicii bursieri la maxime istorice

BVB: Valoarea medie de tranzacţionare a depăşit 9 mil....

Autor: Cristina Bellu

03.03.2017, 15:38 182
Valoarea medie de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a depăşit în februarie pragul de 9 milioane de euro, în creştere cu 14,83% faţă de ianuarie 2017 şi cu 62,5% faţă de perioada similară a anului trecut.
 
La finalul primelor două luni din acest an, valoarea medie zilnică de tranzacţionare pe segmentul cu acţiuni a crescut cu 35% şi a ajuns la 8,5 milioane de euro comparativ cu primele două luni ale anului anterior, potrivit datelor furnizate de raportul lunar al pieţei de capital.
 
În perioada menţionată, capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate la BVB a fost de 153 mld. lei (33,9 mld. euro), din care capitalizarea bursieră a companiilor româneşti a fost de 84 mld. lei, echivalentul a 18,6 mld. euro.
 
Bursa de Valori a continuat să crească în februarie cu mai mulţi indici ajungând la maxime istorice. Astfel, indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai tranzacţionate zece companii, a închis şedinţa din 23 februarie la 8.045 de puncte, cea mai mare valoare atinsă în ultimii nouă ani.
 
Ceilalţi indici ai bursei, BET-TR, BET-XT, BET-XT-TR şi BET-Plus, au înregistrat valori maxime istorice. Cea mai mare valoare pentru BET-TR , care include cele mai lichide zece acţiuni şi dividendele distribuite acţionarilor acestor companii, a înregistrat în februarie o creştere de 12,49%, cea mai mare valoare de luna trecută fiind în şedinţa din 23 februarie, când a atins 9.937 de puncte.
 
„Ca urmare a modernizării continue a pieţei de capital, a deschiderii tot mai mari către fluxurile internaţionale de capital, a creşterii atractivităţii pentru investitorii locali, România părăseşte teritoriul evaluărilor scăzute şi al activităţii reduse de tranzacţionare,” spune Ludwik Sobolewski, CEO al BVB.
 
La rândul său, preşedintele BVB Lucian Anghel, menţionează în raport că depăşirea în doar opt săptămâni a nivelului estimat de cei mai optimişti analişti abia pentru finele anului indică o dinamică foarte bună a pieţei.
 
„Optimismul investitorilor are la bază cel puţin trei aspecte: evoluţia macroeconomică mult peste creşterea economică la nivelul Uniunii Europene, acordarea de dividende consistente în urma unui an cu rezultate pozitive şi perspectiva promovării la un nou statut al pieţei. Au fost randamente ale dividendelor şi creşteri ale preţului acţiunilor de aproape 30% în ultimii trei ani, dacă ne uităm la indicele BET-TR, la care se adaugă peste 12% în două luni.”, a adăugat preşedintele BVB. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO