Burse - Fonduri mutuale

Cadbury delisteaza Kandia-Excelent

06.02.2008, 19:11 29

Grupul britanic Cadbury Schweppes, care detine prin intermediul fondului Vantas International 95,73% din capitalul Kandia-Excelent (EXC), va cere Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) delistarea producatorului de ciocolata de pe Bursa.
"Actionarul majoritar a solicitat delistarea companiei prin preluarea integrala a actiunilor Kandia-Excelent, si astfel nu va mai participa la tranzactionarea pe Bursa. Anuntul oficial urmeaza sa fie facut public in curand", a declarat Sorin Alexandrescu, presedintele Kandia-Excelent.
Actiunile Kandia-Excelent au fost suspendate, marti, la ora 13:00 de la tranzactionarea pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) printr-o decizie a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) transmisa Bursei. Actiunile emitentului vor fi retrase de pe piata de la tranzactionare incepand cu data avizarii de catre CNVM a anuntului de retragere.
Legea prevede ca delistarea unei companii sa se poata face doar in urma unei oferte obligatorii de preluare. Aceasta s-a desfasurat deja, iar Vantas International si-a marit participatia de la 93,32% la peste 95,73%. Potrivit legii, in urma acestei oferte, actionarul majoritar are dreptul sa solicite actionarilor care nu au subscris sa-i vanda respectivele actiuni, la un pret echitabil, daca detine mai mult de 95% din actiuni, cum este cazul Kandia, sau a achizitionat actiuni reprezentand mai mult de 90% din cele vizate in cadrul ofertei.
La inceputul lunii iunie a anului trecut, grupul Cadbury Schweppes a cumparat 93,2% din titlurile Kandia Excelent de la actionarii majoritari ai firmei, Axis Investments si Meinl Bank, pentru aproape 100 mil. euro. Ulterior, actionarul majoritar a derulat o oferta publica obligatorie de preluare a 6,68% din capital, prin care a cumparat in luna noiembrie a anului trecut 2,4% din actiunile producatorului de ciocolata cu 2,4 mil. euro, ajungand sa controleze 95,73% din actiuni.
Ultima cotatie de marti a actiunilor Kandia-Excelent a fost de 2,5 lei pe unitate, in coborare cu 3,47% fata de nivelul de luni, capitalizarea companiei fiind de 83 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO