Burse - Fonduri mutuale

Carpatica Invest: Nu ne mai corelam in acest moment cu pietele externe

08.05.2008, 19:18 14

Majoritatea actiunilor listate la Bursa au continuat sa scada si ieri, principalii indici din piata inregistrand pierderi usoare in sedinta trecuta.
"Piata a fost putin anemica in sedinta trecuta, vanzarile fiind destul de mari pe final. Probabil ca pretul se tine atat de jos pentru acumulari, insa nu cred ca piata va continua sa mai scada, sau poate va inregistra cel mult scaderi nesemnificative", spune Adrian Ciudin, broker la Carpatica Invest.
Primele tranzactii cu titlurile celor mai lichide zece companii, a caror evolutie este analizata de indicele BET, au fost realizate la preturi in medie cu 0,49% peste cele de marti. Odata cu scaderea pietei, indicele BET a coborat sub nivelul de la finalul zilei anterioare. Indicele BET a inchis sedinta de ieri in scadere cu 0,14%, in conditiile in care doar actiunile Impact Bucuresti (IMP) au inregistrat o apreciere considerabila, de 3,65%, restul companiilor care compun acest indice inregistrand in general pierderi.
Piata a deschis ziua de ieri cu preturi in crestere usoara, indicele general al pietei, BET-C, avansand dupa primele cinci minute cu 0,28%. Ulterior, investi-torii au tranzactionat la cotatii in sca-dere, iar dupa ora 10:30 indicele general a coborat sub nivelul de la inchiderea sedintei de marti, acesta inchizand sedinta de ieri cu o pierdere de 0,3%.
Actiunile SIF au fost singurele titluri care s-au mentinut inca de la inceputul sedintei la preturi peste cele de marti, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, crescand ieri cu aproape 0,2%.
Piata a atins ieri un volum de tranzactionare destul de ridicat, de 78 mil. actiuni, in conditiile in care lichiditatea din piata s-a situat la nivelul de 10,6 mil. euro (38,7 mil. lei). Grupul SIF-urilor a intrgistrat tranzactii in valoare de 3,4 mil. euro (12,4 mil. lei), reprezentand circa o treime din totalul tranzactiilor cu actiuni de la Bursa. Piata RASDAQ a atins ieri un rulaj de 1,2 mil. euro (4,4 mil. lei), pe fondul unui volum de aproximativ 11 mil. actiuni.
"Nu mai avem in momentul de fata o corelare cu pietele internationale. La noi sunt fonduri de investitii cu ordine de vanzare care au nevoie de lichiditate", spune Ciudin.
Pietele internationale se aflau in crestere spre sfarsitul sedintei de tranzactionare de ieri. Astfel, indicele aus-triac ATX crestea cu circa 1,5%, indicele francez CAC 40 cu 0,5%, iar indicele german DAX cu 0,7%. Indicele englez FTSE 100 se aprecia cu 0,4%.

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au crescut ieri cu 3%, reprezentand cea mai mare crestere inregistrata ieri de o SIF. Valoarea tranzactiilor cu actiuni s-a ridicat la circa 1,3 milioane de euro (4,7 milioane de lei), reprezentand al doilea rulaj din piata. SIF-ul a vandut luni un pachet de 33.300 de actiuni Erste Bank (EBS) la pretul de 174 lei/actiune, dupa ce cumparase actiunile in luna martie la un pret mediu de sub 140 lei/actiune. SIF Muntenia a incasat aproape 1,6 mil. euro (5,8 mil. lei) din vanzarea actiunilor, din care circa 0,34 mil. euro (1,2 mil. lei) reprezinta profit. Actiunile Erste Bank au fost cotate ultima data la pretul de 176 lei/actiune.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au adaugat ieri 0,7%, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri cumuland circa un milion de euro (3,6 mil. lei). Directorul general al bancii, Robbert Rekkers, si directorul general adjunct, Ionut Patrahau, detin cumulat un pachet de 1% din actiunile Bancii Transilvania, participatia pe care acestia o controleaza valorand pe Bursa peste 12 mil. euro. Actiunile bancii au castigat in luna aprilie circa 0,7%, crescand de la un pret de 0,73 lei/acetiune la sfarsitul lunii martie la 0,735 lei/actiune la 30 aprilie. De la inceputul anului titlurile Bancii Transilvania au pierdut insa peste 18%, fata de nivelul de 0,9 lei/actiune inregistrat la finele lunii decembrie a anului trecut.

Actiunile Socep Constanta (SOCP) au inregistrat ieri un avans modic, de 0,3%, pe fondul unui rulaj de 198.000 de euro (0,7 mil. lei). Operatorul portuar a inregistrat o crestere de 17% in aprilie, titlurile SOCP apreciindu-se de la un pret de 0,415 lei/actiune la 31 martie la 0,371 lei/actiune la sfarsitul lunii trecute, pe fondul unei lichiditati de 6,4 mil. euro (23,4 mil. lei). De altfel, lichiditatea atinsa de Socep luna trecuta reprezinta aproape trei sferturi din lichiditatea inregistrata in primele patru luni ale anului, de 9,2 mil. euro (33,8 mil. lei). De la inceputul anului, actiunile Socep au crescut cu 36,4%, reprezentand cea mai mare apreciere inregistrata in aceasta perioada de companiile listate la Bursa.

Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au pierdut ieri 1,6%, pe fondul unei lichiditati de 0,4 milioane de euro (1,6 milioane de lei). actiunile Rafinariei au pierdut in aprilie circa 20% din valoare, de la un pret de
0,11 lei/actiune in martie la un nivel de 0,0755 lei/actiune inregistrat la sfarsitul lunii aprilie. Tranzactiile cu actiuni Rompetrol Rafinare au cumulat luna trecuta 2,3 mil. euro (8,5 milioane de lei), reprezentand circa 13% din lichiditatea acestor titluri in primele patru luni ale anului, de 16,6 mil. euro (61,2 milioane de lei). De la inceputul anului titlurile Rompetrol Rafinare au pierdut aproximativ 45% din valoare. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a perfectat la un pret de 0,062 lei/actiune.

Actiunile Rompetrol VEGA (VEGA) au pierdut ieri 5,3%. Compania, parte a grupului Rompetrol, a inregistrat anul trecut un profit net la nivel consolidat conform standardelor internationale de calitate (IFRS) de 79,4 mil. euro (265 mil. lei), de circa 14 ori mai ridicat decat cel realizat in 2006. Profitul VEGA s-a datorat aproape integral reevaluarii activelor societatii si filialelor companiei, care au in principal activitati in domeniul imobiliar. RASDAQ-C, principalul indice al pietei RASDAQ care include toate companiile listate, a inchis sedinta de ieri in usoara scadere fata de sedinta de marti. Ultima tranzactie cu titlurile VEGA s-a perfectat in sedinta trecuta la un pret de 0,18 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO