Burse - Fonduri mutuale

Cat mai pot rezista combinatele siderurgice cu marje negative de pana la 50%

Cat mai pot rezista combinatele siderurgice cu marje negative de pana la 50%
23.08.2009, 17:51 112

Combinatul ArcelorMittal din Roman, specializat in productia de tevi fara sudura din otel, a consemnat in primele sase luni pierderi de 118,7 mil. lei (32,3 mil. euro) la o cifra de afaceri de 219,3 mil. lei (59,7 mil. euro).

Ponderea pierderilor in afaceri la jumatatea anului depaseste 50% si in cazul combinatului detinut de Mechel la Campia Turzii, care a raportat in primele sase luni pierderi de 81,3 milioane de lei (22,2 milioane de euro) la o cifra de afaceri de 158,9 milioane de lei (64,8 milioane de euro).

Compania inregistrase in aceeasi perioada din 2008 un profit record, de 83 de milioane de lei (22,6 milioane de euro).

Cea mai mare parte a acestor pierderi provin din activitatea de baza, pe fondul reducerii drastice a comenzilor si preturilor de vanzare.

Reprezentantii Mechel declarau recent ca in conditiile actuale de piata, principalul obiectiv al companiei, cat si al celorlalti concurenti din siderurgie este supravietuirea.

Dintr-o analiza recenta a ZF pe baza rezultatelor a peste 70 de companii listate pe Bursa in primele sase luni, situatia din sectorul siderurgic este cea mai dramatica atat din punct de vedere al pierderilor inregistrate de companiile din acest domeniu, cat si al scaderii afacerilor.

"Combinatele siderurgice au niste costuri fixe mari si cele variabile sunt intr-o proportie mai mica. Cand activitatea se duce in jos sau dispare de pe harta, asa cum s-a intamplat recent, este mai greu sa dea oameni afara decat, sa spunem, in constructii, pentru ca sunt sindicate, forta de munca calificata. Utilajele nu sunt in leasing sa le dea inapoi si au costuri cu amortizarea. Daca le inchid, sunt costuri mari sa le reporneasca", explica Florin Ilie, directorul departamentului piete de capital din cadrul ING.

Pierderile semnificative inregistrate de combinatele romanesti in prima parte din acest an vin in ciuda masurilor luate de conducerile acestora privind trimiterea unei mari parti din angajati in somaj, de inchidere a unor facilitati de productie sau chiar oprirea temporara a activitatii de productie si recurgerea la disponibilizari.

"Conducerea trebuie sa decida care este raul cel mai mic. Sa acopere pierderile din activitate o perioada sau sa inchida partial sau temporar capacitatea de productie luand in calcul costurile cu repunerea in functiune a acestora si costurile auxiliare legate de plati compensatorii pentru angajati", spune Florin Ilie.

El mai spune ca actionarii respectivelor companii ar putea fi nevoiti sa vina cu bani de acasa pentru a acoperi pierderile daca lichiditatile de care dispun se sfarsesc si nu apeleaza la alte modalitati de suplimentare a pozitiei de cash, cum ar fi atragerea de imprumuturi sau vanzarea de active din patrimoniu.

Pierderile din activitatea operationala a combinatelor vine dupa ce afacerile acestora s-au redus pe ansamblu la jumatate in ultimul an.

Astfel, afacerile cumulate ale cinci combinate sidergice, care au raportat pana in acest moment rezultatele la semestru, au cazut cu 52,4% in primele sase luni, la 891,1 milioane de lei (242,8 milioane de euro).

Scaderile au venit atat pe fondul cererii semnificativ mai reduse de pe piata din aceasta perioada, cat si al preturilor care practic s-au prabusit incepand cu toamna anului trecut.

La nivel national, s-au produs in prima jumatate a anului putin peste un milion de tone de otel brut, comparativ cu 2,84 milioane de tone in perioada similara din 2008, potrivit datelor Asociatiei Romane a Distribuitorilor de Metal (ARDIMET).

Pretul otelului pe bursa de marfuri din Londra s-a diminuat de peste doua ori in acelasi interval. In prezent pretul unei tone de otel este de circa 400 de dolari.

O situatie similara este si pe piata de otel beton din Romania, unde Mechel detine o pondere de 65%.

Astfel, potrivit ARDIMET, productia de otel beton din tara s-a prabusit in primul semestru cu 53,2%, la 238.000 de tone. In intervalul similar din 2008 s-au produs 509.000 de tone.

De asemenea, pretul otelului beton s-a diminuat semnificativ, ajungand la circa 350 euro/tona in prima parte a anului comparativ cu un nivel de peste 600 euro/tona inregistrat in perioada similara a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO