Burse - Fonduri mutuale

Cătălin Chelu nu renunţă la lupta pentru controlul Argus Constanţa: "Eu plec de aici numai cu cătuşele la mâini"

Cătălin Chelu nu renunţă la lupta pentru controlul Argus Constanţa: "Eu plec de aici numai cu cătuşele la mâini"

Autor: Adrian Cojocar

14.09.2011, 19:04 1626

Omul de afaceri Cătălin Chelu spune că cei doi reprezentanţi ai Consiliului de Administraţie din cadrul Argus Constanţa care au rămas după demisiia preşedintelui şi a altor doi membrii de conducere nu ar fi avut voie să se întrunească pentru a luat decizii privind limitarea drepturilor de vot ale acţionarilor din AGA care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni, întrucât nu se întrunea cvorumul necesar.

Cătălin Chelu şi SIF Oltenia sunt principalii acţionari ai producătorului de uleiuri şi îşi dispută de mai multe luni controlul asupra Argus Constanţa.

"Un consiliu format din doi oameni au ţinut adunarea de consiliu de administraţie şi se laudă că respectă legea. Dacă n-ai cvorum n-ai voie să iei decizii, cel mult să convoci AGA. Este un abuz", spune Cătălin Chelu.

Dan Voiculescu şi Constantin Radu, reprezentanţii SIF Oltenia în Consiliul de Administraţie al Argus, au fost singurii prezenţi la şedinţa de ieri a consiliului care a decis să limiteze drepturile de vot ale lui Cătălin Chelu şi a firmelor care acţionează concertat cu acesta la nivelul de 33%, aşa cum dispunea o ordonanţă emisă recent de CNVM. Preşedintele CA, Vasile Leu, care a condus compania timp de 20 de ani şi Dionisie Niculescu, un alt membru, au demisionat cu o zi înainte. Antobel-Cristi Banu, unul dintre oamenii de încredere ai lui Chelu a fost numit săptămâna trecută în funcţia de administrator provizoriu, însă nu a participat la şedinţa CA.

Legea spune că "pentru valabilitatea deciziilor consiliului de administraţie este necesară prezenţa a cel puţin jumătate din numărul administratorilor, dacă prin actul constitutiv nu se prevede un număr mai mare". Nu se precizează însă dacă este vorba de jumătate din numărul locurilor din CA sau de jumătate din numărul de administratori în funcţie.

Chelu susţine că se poate vorbi de o concertare şi între SIF Oltenia, care are circa 30% din Argus, şi fondul de investiţii Business Capital for Romania-Opportunity, fond controlat de BCR şi de o firmă în care este acţionar indirect Florin Pogonaru, care deţine puţin peste 6%. Totodată, Chelu crede că SIF Oltenia şi SIF Banat-Crişana, care deţine la rându-i o participaţie de 5% din acţiunile Argus, acţionează concertat având în vedere că au o politică comună la societăţile unde sunt ambele acţionari, omul de afaceri spunând că acestea chiar se împuternicesc reciproc în adunările generale.

CNVM i-a răspuns ieri lui Cătălin Chelu că nu a identificat elemente care să conducă la prezumţia că există o concertare între SIF Oltenia şi Tudor Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia, respectiv între SIF Banat-Crişana şi Business Capital for Romania Nld.

Chelu spune că intrarea în primă fază a firmei Prodplast Bucureşti (PPL), controlată de Florin Pogonaru, în acţionariatul Argus şi vânzarea mai apoi a pachetului către fondul Business Capital for Romania-Opportunity, controlat de BCR, la care Pogonaru şi Ciurezu deţin funcţii în consiliul de supraveghere, denotă o manifestare a unui "grup organizat".

Florin Pogonaru a negat că ar acţiona concertat cu SIF Oltenia şi preşedintele SIF.

"Le-am făcut plângere penală la toţi comisarii de la CNVM pentru că pe mine mă concertează la foc automat şi am pierdut din această decizie discriminatorie dar pe ceilalţi trei (n.red. SIF Oltenia, Business Capital For Romania - Oportunity Fund, SIF Banat-Crişana), nu-i văd deloc. Să răspundă şi ei în faţa legii. Le vom face şi o adresă celor de la Erste din Viena să vadă ce fac cei din România cu banii lor. Vineri voi veni la AGA şi plec de aici numai cu câtuşele la mâini", a declarat Cătălin Chelu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO