Burse - Fonduri mutuale

Ce companii de pe RASDAQ s-ar putea muta pe bursă în anul 2012?

Ce companii de pe RASDAQ s-ar putea muta pe bursă în anul 2012?

Autor: Adrian Cojocar

02.01.2012, 00:01 1065

Deşi în ultimii doi ani nume "grele" de pe piaţa RASDAQ au făcut pasul pe bursă, unele chiar la prima categorie a pieţei reglementate, încă mai sunt companii importante care râvnesc la un loc între cele mai tranzacţionate titluri de pe piaţa reglementată a bursei de la Bucureşti.

Bega Turism Timişoara (BBGA), de exemplu este una dintre companiile care a aprobat transferul pe bursa în iunie 2010. Compania, care deţine un complex hotelier de 5 stele în Timişoara, are o capitalizare de 34,5 mil. euro însă dispune de un free-float redus.

Firma de foraj petrolier Foraj Sonde Craiova (FOSP), controlată de omul de afaceri Marius Cristescu, a aprobat în luna iulie a acestui an transferul acţiunilor companiei pe piaţa reglementată a BVB. Firma de foraj este una dintre cele mai valoroase de pe piaţa RASDAQ, cu o capitalizare de 31,2 mil. euro dar de asemenea titlurile companiei sunt foarte puţin lichide.

Producătorul de ambalaje din sticlă Stirom Bucureşti (STIB), controlat de grupul grecesc Yioula Glassworks, a aprobat recent transferul acţiunilor companiei de pe piaţa RASDAQ pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti şi a împuternicit administratorii pentru îndeplinirea formalităţilor şi selectarea intermediarului care va întocmi prospectul necesar operaţiunii. Stirom a realizat anul trecut un profit net record, de 18,9 mil. lei şi a rulat afaceri în creştere cu 20%, de 194 mil. lei.

O altă companei aşteptată pe bursă în anul 2012 este Socot Târgu Mureş (SCTO), una dintre cele mai mari companii de construcţii de pe bursă, ai cărei acţionari au votat luna aceasta transferul pe piaţa reglementată. Compania şi-a majorat afacerile cu 24,8% în primele nouă luni din 2011 şi profitul a crescut cu circa 50%, la 3 mil. lei.

Producătorul de lactate Albalact Alba-Iulia (ALBZ) una dintre cele mai căutate acţiuni de către investitori de pe piaţa RASDAQ, a aprobat încă din luna februarie a anului 2008 transferul pe piaţa reglementată a BVB însă nici până în prezent compania nu s-a mutat pe bursă. În aceeaşi situaţie se află şi titlurile companiei de prospectare geologică Prospecţiuni Bucureşti (PRSN), unde acţionarii au votat tranferul încă din decembrie 2007.

Remar Paşcani, companie care se ocupă cu producţia de material rulant, a aprobat de asemenea transferul acţiunilor la categoria a II-a a BVB în luna mai din anul 2008 însă acţiunile firmei se tranzacţionează în continuare pe piaţa RASDAQ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO