Burse - Fonduri mutuale

Topul celor mai "ieftine" acţiuni de pe bursă

Topul celor mai "ieftine" acţiuni de pe bursă

Autor: Andrei Chirileasa

29.12.2011, 12:46 2791

Începutul de an este o perioadă în care investitorii îşi fac de regulă ordine în portofolii, încercând să descopere şi să cumpere acţiunile care sunt cel mai bine poziţionate pentru creştere în următorul an.

Pentru investitorii pe termen lung, care încearcă să descopere companiile subevaluate, indicatorul PER (Price to Earnings Ratio), reprezintă un indiciu important privind cât de atractivă este o companie.

Indicatorul PER se calculează împărţind preţul acţiunii la profitul net pe acţiune. Există mai multe tipuri de PER, însă printre cele mai utilizate este PER Trailing, adică preţul acţiunii raportat la profitul net pe acţiune din ultimele patru trimestre de raportare. Pentru companiile de pe bursa locală, ultimele date disponibile sunt cele la nouă luni, astfel că PER Trailing se calculeazăpe baza profiturilor din primele nouă luni ale lui 2011 plus câştigurile din ultimul trimestru al anului trecut.

Ce semnificaţie are PER-ul? Este numărul de ani în care investitorul îşi recuperează investiţia din profiturile companiei. Dacă o companie are un PER de 2, cum este cazul Azomureş, înseamnă că investitorul îşi recuperează investiţia din profiturile pe doi ani ale companiei, presupunând că profiturile rămân constante.

Azomureş (AZO)

Azomureş este în prezent cea mai "ieftină" acţiune de pe bursă din punctul de vedere al indicatorului PER, deşi are a doua creştere de pe bursă în acest an, de 180%. Creşterea puternică a preţului acţiunii înseamnă şi o creştere a PER-ului şi, implicit, face ca acţiunea să fie mai puţin atractivă. În cazul Azomureş, însă, creşterea preţului acţiunii a fost compensată de profiturile record raportate în acest an.

Deşi Azomureş este o acţiune atractivă din punctul de vedere al PER, investitorii trebuie să-şi pună întrebarea cât timp poate compania să susţină profiturile ridicate din ultimul an. În primele nouă luni din 2011, Azomureş a raportat un profit ner de 288 mil. lei, dar a beneficiat de un context extrem de favorabil la nivel internaţional, caracterizat prin creşterea puternică a preţurilor îngrăşămintelor. O parte din profit a provenit din elemente extraordinare, precum anularea unor provizioane.

TMK Artrom (ART)

Producătorul de ţevi TMK Artrom Slatina (ART) are al doilea PER de pe bursă în prezent, după ce a raportat profituri semnificative în ultimul an. Acţiunile Artrom au scăzut cu 17% de la începutul anului. Deşi aparent ieftină, Artrom este una dintre companiile care înregistrează fluctuaţii ridicate ale rezultatelor de la an la an, din cauză că face parte dintr-un sector de activitate extrem de sensibil la evoluţia macroeconomică. În perioada 2008-2010, Artrom a avut pierderi.

Electroargeş (ELGS)

Producătorul de aspiratoare Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS) este una dintre companiile care au avut rezultate din ce în ce mai bune în ultimii ani. Preţul acţiunilor Electroargeş a înregistrat fluctuaţii semnificative în acest an. Compania a intrat în 2010 în sfera de influenţă a lui Cătălin Chelu, pierzând din atractivitate după ce noul acţionar a renunţat la dividende şi a derulat o majorare de capital.

SIF Transilvania (SIF3)

SIF Transilvania (SIF3) a fost cea mai profitabilă dintre SIF-uri în primele nouă luni ale acestui an, după ce a vândut pachete de acţiuni la BRD. În plus, SIF Transilvania a vândut în ultimele luni şi pachetul de acţiuni deţinut la BCR, astfel că ar putea raporta un profit record în 2011.

Mecanica Ceahlău (MECF)

Producătorul de maşini agricole Mecanica Ceahlău (MECF) şi-a redresat activitatea în ultimii doi ani, iar în primele nouă luni a avut un profit record de6,8 mil. lei. Totuşi, compania are o lichiditate redusă a acţiunilor, ceea ce face ca investiţiile să fie riscante.

OMV Petrom (SNP)

Cea mai mare companie din România a înregistrat în primele nouă luni cel mai mare profit din istorie, iar pe ultimele 12 luni a avut câştiguri de 3,7 mld. lei. Petrom este una dintre puţinele companii locale care au avut profituri semnificative chiar şi în criză. Menţinerea preţului ţiţeiului la cote ridicate pe plan internaţional şi faptul că Petrom este cea mai mare companie de pe bursă, fac ca acţiunile SNP să fie printre cele mai atractive de pe piaţă. Totuşi, investitorii nu sau înghesuit să cumpere acţiuni Petrom în acest an, acestea pierzând 14% de la începutul anului.

Companiile cu cele mai mici PER-uri de pe bursă
Companie (simbol)
PER
Azomureş Tg. Mureş (AZO)
2,01
TMK Artrom Slatina (ART)
2,69
Electroargeş (ELGS)
2,84
SIF Transilvania (SIF3)
3,69
Mecanica Ceahlău (MECF)
4,06
OMV Petrom (SNP) *
4,39
Mefin Sinaia (MEF)
4,39
Rompetrol Well Services (PTR)
5,19
Compa Sibiu (CMP)
5,27
Prodplast Bucureşti (PPL)
6,23
Transgaz Mediaş (TGN)
6,73
Farmac. Remedia Deva (RMAH)
6,83
Fondul Proprietatea (FP)
7,34
SIF Moldova (SIF2)
7,51
VAE Apcarom Buzău (APC)
7,52
Transelectrica Bucureşti (TEL)
8,05
SIF Muntenia (SIF4)
8,09
SIF Oltenia (SIF5)
8,12
Zentiva Bucureşti (SCD)
8,43
Alumil Rom Industry (ALU)
8,87
* PER pe IFRS
Sursa: BVB

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO