Burse - Fonduri mutuale

Ce fac acţiunile OMV Petrom după ce compania a raportat la T1/2023 scăderi pe fondul ieftinirii ţiţeiului

Ce fac acţiunile OMV Petrom după ce compania a raportat...

Autor: Eduard Ivanovici

03.05.2023, 00:00 1366

Din ziua de 28 aprilie până pe 2 mai, acţiunile OMV Petrom (SNP), singurul producător local de petrol şi gaze, s-au apreciat cu 0,25%, la fel ca indicele BET, de referinţă pentru piaţa românească de capital. Rulajul din această perioadă al societăţii este de aproape patru milioane de lei, iar preţul acţiunii atinge 0,489 lei, conform datelor Bursei de Valori Bucureşti.

Vinerea trecută, înainte de deschiderea sesiunii de trading, cea mai mare companie listată la BVB a anunţat vânzări de 9,47 miliarde de lei în ianuarie-martie 2023, în scădere cu 20% faţă de perioada similară din 2022. Profitul net s-a redus cu 15% la 1,48 miliarde de lei, în contextul în care preţurile ţiţeiului şi gazelor au coborât de la nivelurile record de anul trecut.

Pe de altă parte, investiţiile s-au majorat cu 52% la aproximativ un miliard de lei, dintre care 550 de milioane de lei au mers către exploatare şi producţie, de la 453 de milioane de lei în T1/2022. Valoarea investiţiilor este estimată să crească la circa şase miliarde de lei, deci cu aproximativ 70%, cu investiţii mai mari dedicate în principal proiectului Neptun Deep, accelerării proiectelor cu emisii de carbon reduse şi zero, precum şi reviziei planificate a rafinăriei Petrobrazi.

Cu 16,4% s-au apreciat acţiunile SNP în ultimul an, pe un rulaj de 2,5 miliarde de lei, la o capitalizare de 30,3 miliarde de lei. Prin comparaţie, indicii BET şi BET-NG – unde sunt incluse companiile listate pe Piaţa Principală a BVB care au obiectul de activitate energia şi utilităţile aferente – au dinamici de minus 2,2%, respectiv plus 7,5%. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO