Burse - Fonduri mutuale

Cel mai mare volum şi preţ anunţate de investitori, criteriile de vânzare la oferta Petrom - surse

Cel mai mare volum şi preţ anunţate de investitori, criteriile de vânzare la oferta Petrom - surse

Autor: Stefan Musgociu

03.07.2011, 13:19 926

Oferta prin care statul vrea să vândă 9,84% din acţiunile Petromva începe în 11-12 iulie, iar alocarea titlurilor se va face înprincipal după regula "primul venit, primul servit" pentru pachetulcel mai mare şi la preţul cel mai mare, au declarat pentru MEDIAFAXsurse din piaţa de capital.

"Tranşa pentru investitorii instituţionali este cam de 80% - 90%din pachet, încă nu s-a stabilit exact, iar micilor investitori leva fi alocată o tranşă de 10% - 20%. Se va anunţa un preţ maxim,după care fiecare vine şi subscrie cât vrea la ce preţ vrea. Înambele tranşe se va folosi aceeaşi metodă de alocare. Câştigă cinevrea mai mult şi la un preţ cât mai mare, pentru că este importantsă fie vândut întregul pachet la un preţ cât mai bun", au afirmatsursele citate.

Astfel, la final s-ar putea să rezulte două preţuri de vânzare,unul pentru investitorii instituţionali şi unul pentru miciiinvestitori. Preţul sau preţurile finale vor fi stabilite şipublicate în sau înainte de ultima zi de derulare a ofertei.

Intermediarii ofertei de vânzare încă discută ultimele detaliiale ofertei, inclusiv preţul maxim de vânzare, iar prospectul finalurmează să fie luni sau marţi spre aprobare Comisiei Naţionale aValorilor Mobiliare (CNVM), potrivit surselor citate.

Detaliile ofertei vor fi prezentate şi Guvernului pentruaprobare.

"Oferta se va încheia la sfârşitul lunii iulie", au mai spussursele citate.

Operaţiunea este intermediată de către consorţiul format dinbanca rusă de investiţii Renaissance Capital, BT Securities,Romcapital şi EFG Securities. Consorţiul a fost selectat laînceputul lunii aprilie.

În caietul de sarcini pentru selecţia intermediarului esteprevăzut un termen de finalizare a ofertei de patru luni de lasemnarea contractului, respectiv finele lunii iulie.

Aceasta este cea mai mare ofertă din istorie derulată la Bursade Valori Bucureşti. Dacă pachetul de acţiuni ar fi fost vândutvineri la preţul de pe bursă, statul ar încasa 2,1 miliarde lei(495 milioane euro).

Grupul austriac de petrol şi gaze OMV deţine 51,01% dinacţiunile OMV Petrom. Statul are, prin Ministerul Economiei, 20,63%din titluri, iar Fondul Proprietatea 20,11% din acţiuni.

În urma ofertei de vânzare, participaţia Ministerului Economieise va reduce la 10,79% din titluri.

Capitalizarea OMV Petrom este de 21,7 miliarde lei (5,1 miliardeeuro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO