Business Internaţional

Aproape jumătate din cele mai mari 50 de companii din lume sunt prezente în România

Aproape jumătate din cele mai mari 50 de companii din lume sunt prezente în România

Aproape jumătate din cele mai mari 50 de companii din lume sunt prezente în România

Autor: Alexandru Stefan Matei

28.06.2011, 00:02 5636

Producătorul american de petrol şi gaze naturale Exxon Mobilşi-a recâştigat în acest an titlul de cea mai mare companie dinlume, depăşind PetroChina, conform topului celor mai valoroasecompanii din lume realizat de cotidianul de business FinancialTimes pe baza capitalizării bursiere.

Dintre primele 50 de companii, aproape jumătate au activităţisau sunt prezente în România, în domeniul petrolului şi gazelornaturale, tehnologiei, alimentelor, băuturilor răcoritoare,produselor de larg consum, farmaceutic sau auto.

În acest an, capitalizarea pe piaţă a celor 500 de companiiprezente în clasament a crescut cu 12%, de la 23.500 miliarde dedolari la 26.200 miliarde de dolari.

Ultima companie din top valorează 19 miliarde de dolari,comparativ cu 16 miliarde de dolari în 2010.

Băncile şi companiile petroliere rămân cele mai valoroasecompanii din clasament, cu o valoare totală de 4.436 de miliarde dedolari, respectiv 3.836 de miliarde de dolari.

În România, cea mai mare companie listată pe Bursa de ValoriBucureşti este grupul bancar austriac Erste, proprietarul BCR, cu ocapitalizare pe piaţă de 17,7 miliarde de dolari, urmat de OMVPetrom (7,2 miliarde de dolari) şi BRD (3,3 miliarde de dolari). Defapt Erste este doar o listare pur tehnică. Petrom este cea maivaloroasă companie românească.

Cea mai mare companie din Europa Centrală şi de Est este grupulceh CEZ, cu o valoare de 27,5 miliarde de dolari, fiind urmată debanca poloneză PKO cu o capitalizare de 19,2 miliarde dedolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO