Burse - Fonduri mutuale

Cercul vicios: Fără speculatori nu se mişcă nimic, dar nu mai au ce specula

Autor: Stefan Musgociu

16.09.2010, 23:15 25

Bursa a crescut joi cu 0,69%, pe indicele BET-C, într-o piaţăapatică şi în care tranzacţiile cu acţiunile SIF Oltenia (SIF5),SIF Moldova (SIF2) şi BRD au asigurat 52% din lichiditatea de numai10,1 mil. lei.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, cuprinseîn indicele BET, au fost efectuate la preţuri în creştere în mediecu 0,41%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic aumenţinut indicele BET-NG la nivelul de la finalul şedinţeiprecedente.

Totodată, cotaţiile acţiunilor celor cinci societăţi deinvestiţii financiare (SIF) au avansat în medie cu 0,89%. AcţiunileSIF Oltenia, SIF Moldova şi BRD au fost cele mai lichide din piaţăşi au susţinut 52% din rulajul bursei. Titlurile celor două SIF-uriau avut rulaje apropiate, de 1,9 mil. lei şi, respectiv, 1,8 mil.lei. Cotaţia acţiunilor SIF Oltenia a avansat cu 1,42%, la 1,43lei, iar titlurile SIF Moldova au urcat cu 0,91%, la 1,11 lei.

A treia lichiditate din piaţă a fost înregistată de acţiunileBRD, cu care au fost efectuate operaţiuni de 1,6 mil. lei. Lafinalul zilei, titlurile băncii erau cotate la 12 lei.

"S-au făcut unele tranzacţii mai mari decât în şedinţeleanterioare cu acţiunile care sunt de obicei lichide, la preţuri încreştere. În cazul BRD am văzut că s-a ajuns foarte uşor la nivelulde 12 lei, unde în alte şedinţe apăreau de obicei ordine de vânzaremai mari. Acum, însă, întrucât piaţa este foarte puţin lichidă,este uşor ca preţurile să crească, mai ales dacă intră la cumpărareun investitor ceva mai mare. Cred că este nevoie de unele mişcărimai ample pentru ca speculatorii, dar şi investitorii pe termenlung, care au luat o pauză, să revină în piaţă", a declarat DarieMoldovan, directorul de operaţiuni al Broker Cluj.

El consideră că absenţa din piaţă a celor mai mulţi speculatorieste determinată de variaţiile reduse ale bursei locale, care deobicei reacţiona mai vizibil la mişcările pieţelor externe.Moldovan a adăugat că investitorii nu mai reacţionează vizibil laştirile de pe plan local, ci sunt mai atenţi la evoluţia burselorexterne.

"Dacă piaţa ar fi ţinut cont de ştirile de la nivelmacroeconomic din România, atunci sigur am fi văzut preţurile maijos. Investitorii sunt mai atenţi la ceea ce se întâmplă pe planextern, iar variaţiile reduse au fost determinate şi de acalmia depe bursele mature", a mai spus brokerul.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de780.000 de lei, sumă cu puţin peste rulajul de miercuri, de 733.000de lei.

Titlurile Argus (UARG) şi Ropharma (IAFR) au fost cele mailichide, cu operaţiuni de 256.000 de lei şi, respectiv, 130.000 delei. Rulajul cumulat al celor două acţiuni a reprezentat 50% dinlichiditatea pieţei. Titlurile Argus au avansat cu 5,63%, la 1,69lei, iar ultima operaţiune cu acţiunile Ropharma a fost efectuatăla 2,04 lei, preţ în creştere cu 6,81%.

Pe plan extern, la închiderea şedinţei de la Bucureşti, marilepieţe europene erau în scădere cu până la 0,5%, iar majoritateaburselor din Europa Centrală şi de Est înregistrau corecţii de pânăla 1,2%.

Pieţele din Slovenia şi Bulgaria avansau, însă, cu 0,1% şi,respectiv, 0,2 procente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO