Burse - Fonduri mutuale

Chisu, IFB: Entuziasmul s-a epuizat la Bursa. Speculatorii se retrag. Corectiile continua

Chisu, IFB: Entuziasmul s-a epuizat. Speculatorii se retrag. Corectiile continua
24.05.2009, 19:32 24

Brokerii sunt de parere ca acalmia de pe piata bursiera interna se va accentua in lunile de vara, entuziasmul de la sarsitul primului trimestru epuizandu-se. Acestia apreciaza ca cea mai afectata categorie de investitori in aceasta perioada vor fi investitorii speculativi, care pe fondul reducerii amplitudinilor variatiilor zilnice vor lua o pauza de la tranzactionare si vor reveni la cumparare abia in toamna.

"Pe perioada verii nu mai exista nicio asteptare de la piata. Sunt luni traditionale in care preturile se consolideaza, evolutiile sunt neregulate, cu variatii mici de la o sedinta la alta, preponderent negative insa. Cei mai afectati in aceasta perioada vor fi investitorii speculativi, care fara cresteri rapide precum cele de pana acum prefera sa astepte si sa nu intre la cumparare decat la toamna", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de brokeraj IFB Finwest.
Bursa a inchis sedinta de vineri in apreciere usoara, cu o crestere de 2,4% pe principalul indice al pietei, BET, in vreme ce societatile financiare au marcat cel mai mic avans din piata din sedinta de vineri, de doar 1,1%.
Cresterile consemnate de societatile financiare au variat intre 0,8%, apreciere consemnata de titlurile SIF Moldova (SIF2), si 2,5%, avans inregistrat de titlurile SIF Oltenia (SIF5). Restul SIF-urilor au marcat cresteri medii de 1%, exceptie facand actiunile SIF Muntenia (SIF4), care au inchis in stationare, la nivelul de 0,565 lei/titlu.
"Ceea ce ar putea aduce un plus de interes pentru piata locala, pentru toate categoriile de investitori, ar fi majorarea pragului de detinere la SIF-uri. In conditiile in care tranzactiile pe aceste titluri reprezinta pana la 50% din totalul tranzactiilor incheiate intr-o singura zi, o astfel de masura ar urca piata locala mult peste asteptari. Probabilitatea unei astfel de masuri nu cred ca este foarte mare insa", a adaugat Chisu.
In sectorul bacar aprecierile au fost ceva mai insemnate, de pana la 4% pe titlurile Bancii Transilvania (TLV), in timp ce actiunile BRD au urcat cu 2,1% fata de referinta, pana la pretul de 7,4 lei/actiune.
Sectorul energetic a inregistrat la nivelul indicelui de profil BET-NG un avans de 1,7%, pe fondul aprecierilor considerabile ale companiilor petroliere Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC). Cele doua companii au inregistrat cresteri de 2,7% si respectiv 2,9%. Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat evolutii mai slabe, titlurile societatii nationale de transport de energie electrica inchizand in stationare, la nivelul de 12 lei/actiune, in vreme ce titlurile societatii nationale de transport de gaze naturale au urcat cu doar 0,55 fata de referinta.
Faptul ca interesul pentru piata de capital s-a diminuat fata de acum doua, trei luni este dat si de volumele de tranzactionare in scadere. Daca in martie si aprilie volumele de tranzactionare depaseau 100 de milioane de titluri pe zi, in sedinta de vineri s-au tranzactionat putin peste 30 de milioane de actiuni, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la aproximativ 21,5 mil. lei (5,1 mil. euro).
Pe plan extern si principalele burse europene au inregistrat evolutii modeste, cel mai mare avans fiind inregistrat de indicele britanic FTSE 100, care a urcat cu doar 0,5% fata de referinta, la nivelul de 4.300 de puncte.
"In lipsa unor evenimente interne, speculatorii de pe piata locala vor corela evolutia bursei cu principalele piete externe. In ceea ce priveste evolutia pietelor internationale, probabilitatea unor corectii este mai mare decat cea a unor cresteri, fie ele si moderate. Cu toate acestea, ma astept ca piata locala sa inchida pe plus anul acesta, peste nivelurile de acum", a incheiat Chisu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO