Burse - Fonduri mutuale

Cine sunt câştigătorii galei Asociaţiei Administratorilor de Fonduri Mutuale din România şi care sunt perspectivele unei industrii care are aproape 3% din PIB. “Potenţialul este înzecit”

Cine sunt câştigătorii galei Asociaţiei...

Autor: Liviu Popescu

29.09.2023, 17:50 1146

Printre principalele concluzii ale celui mai important eveniment anual al fondurilor de investiţii din România, într-o industrie care reprezintă circa 2,7% din Produsul Intern Brut (PIB), se numără faptul că potenţialul este “înzecit” în acest sector, însă trebuie lucrat la modul cum este captată atenţia investitorilor şi poate chiar o schimbare a strategiei de la “cum vindem” la “cum îi facem pe clienţi să cumpere”. 

Pe 28 septembrie, la Crowne Plaza Bucureşti, Asociaţia Fondurilor din România (AAF), reprezentativă pentru această industrie şi care numără companii de administrare precum Erste AM, BT AM, Raiffeisen AM, BRD, Certinvest, Patria, a acordat premii administratorilor de fonduri atât pentru performanţa din ultima perioadă - prin prisma randamentelor, cât şi două premii speciale, acordate pe baza voturilor unui juriu.

Cele două premii speciale au fost acordate pentru cel mai tânăr manager de fonduri (câştigat de Daniel Dumitrescu de la OTP Asset Management) şi pentru cel mai inovativ fond (BRD Orizont 2035 şi BRD Orizont 2045 administrate de BRD Asset Management). Lista completă a premiilor, mai jos în ştire.

“Sunt cu aproximativ 80.000 de investitori mai mulţi faţă de toamna lui 2022”, spune Horia Gustă, preşedinte AAF, prezent joi la eveniment. 

Pe fondurile deschise de investiţii activele sunt aproximativ la fel iar pe toată industria, adică şi fonduri deschise, se observă o scădere pe fondul IPO-ului Hidroelectrica de pe urma căruia au ieşit câteva miliarde de lei din activul Fondului Proprietatea. “Putem spune uşuraţi că nu se va schimba legislaţia cu privire la impozitarea la sursă”, a spus Gustă apropo de malaxorul de modificări fiscale care urmează să fie aplicat în economie. 

Cele mai recente date ale AAF – de la august 2023 – arată active de 36 mld. lei şi circa 624.000 de investitori în industria fondurilor. Din acestea, 18,7 mld. lei şi 536.000 de investitori sunt pe zona fondurilor deschise de investiţii.

Invitatul special al evenimentului a fost alpinistul Alexandru Găvan, care a discutat despre ascensiunea sa pe vârfuri de peste 8.000 de metri altitudine şi despre administrarea riscului în acele condiţii. La fel este şi în industria în care o mână de oameni mişcă miliarde de lei: riscul este la ordinea zilei pentru că emoţiile trebuie întotdeauna stăpânite. Mai ales când peste noapte apare de exemplu o dublare a taxei bancare anunţată de Ciolacu sau este atacat din nou Pilonul II de pensii private – cel mai mare investitor al Bursei de Valori. 

“Riscul este prezent în grade mai mari sau mai mici în orice activitate umană. La fel şi la peste 8.000 de metri. Este pur şi simplu o atitudine de viaţă, o abordare organică pentru a putea să povestesc mai departe. Întrebare este cum fac acel risk mitigation pentru a îl aduce la un nivel digerabil”.

Pornind de la faptul că Hidroelectrica a mobilizat bani noi în piaţă, câteva miliarde de lei din partea investitorilor de retail, dar şi luând în considerare statisticile prezentate în câteva ediţii ale Ziarului Financiar cu privire la investiţiile scăzute în fonduri mutuale ale românilor, dezbaterea unui prim panel de joi seară a vizat potenţialul acestei industrii şi cum investesc românii. 

“Vedem acumulare pe depozite ceea ce mă duc la gândul că acum cash-ul nu este o problemă. Văd problemă la modul la care noi reuşim să captăm atenţia clienţilor spre produsele noastre. Ori de câte ori se iese cu emisiuni de titluri de stat sau IPO-uri depozitele nu scad ci apar bani în piaţă şi este volatilitate pe fonduri mutuale. Banii există şi trebuie directionati către clienţi. Trebuie sa găsim o modalitate prin care sa atragem aceşti bani”, spune Aurel Bernat, cel care în vară a făcut mutarea de la director general al BT Asset Management la director executiv investiţii financiare şi relaţii cu investitorii în cadrul Băncii Transilvania.

ZF a scris la începutul verii că România - cu doar 158 de euro pe cap de locuitor, raportat la valoarea activelor industriei fondurilor mutuale deschise, este pe ultimul loc în Europa la acest capitol, de trei ori mai puţin decât Croaţia, de patru ori sub Grecia şi de zece ori sub Ungaria. Chiar şi Bulgaria se încadrează peste media României, având 168 de euro active/locuitor, arată calculele realizate de Ziarul Financiar, bazate pe datele de la Fondul Monetar Internaţional şi Asociaţia Europeană a Fondurilor şi Administratorilor de Active (EFAMA). 

“Îi dau dreptate lui Aurel”, spune Mădălina Teodorescu, director general adjunct retail BRD. “Potenţialul este înzecit”.

Dana Dima (Demetrian), vicepreşedinte executiv retail şi private banking BCR-Erste, spune că visul industriei de investiţii este să fie cot la cot cu pieţele mature. “Există bani în piaţă şi rolul nostru este să îii punem pe o direcţie corectă. Este foarte important modelul în care creştem. Daca ne uităm la noi la numărul de clienţi cu contracte investiţionale, credem că potenţialul este de a tripla dar nu imediat ci în următorii 5-7 ani. Educaţia trebuie introdusă la nivel de tineri. Exista potenţial, există bani dar trebuie educaţie”.

Vladimir Kalinov, vicepreşedinte retail Raiffeisen Bank România, spune că în ultimii ani investitorii au fost asaltaţi de multe evenimente negative. “Lumea nu ştie de ce să se mai ferească. Este normal că într-o situaţie de genul investitorii să fie speriaţi. Am văzut outflow destul de mare anul trecut care nu a făcut decât să creeze despăgubiri pe portofolii care nu s au justificat”, adaugă el.

Mai jos lista completă de la Gala AAF:

  1. Cel mai performant fond deschis de investiţii de acţiuni locale în ultimii 3 ani: FDI OTP Expert administrat de OTP Asset Management
  2. Cel mai performant fond deschis de investiţii de acţiuni străine în ultimii 3 ani: FDI BT Index Austria ATX administrat de BT Asset Management
  3. Cel mai performant fond deschis de investiţii de obligaţiuni în lei, în ultimii 3 ani: FDI Certinvest Obligaţiuni administrat de SAI Certinvest
  4. Cel mai performant fond deschis de investiţii de obligaţiuni în valută, în ultimii 3 ani: FDI Patria Euro Obligaţiuni administrat de SAI Patria Asset Management
  5. Cel mai performant fond deschis de investiţii diversificat în ultimii 3 ani: FDI Audas Piscator administrat de SAI Atlas Management
  6. Cel mai performant fond de investiţii alternative destinat investitorilor de retail: FIA Herald administrat de SAI Atlas Asset Management
  7. Cel mai popular fond în ultimele 12 luni: BT FIX administrat de BT Asset Management
  8. Fondul cu cele mai mari resurse atrase în ultimele 12 luni: BRD Euro Simplu administrat de BRD Asset Management
  9. Best young fund manager: Daniel Dumitrescu, OTP Asset Management
  10. Best innovative fund: BRD Orizont 2035 şi BRD Orizont 2045 administrate de BRD Asset Management
  11. Premiu special pentru Franklin Templeton, pentru cel mai de succes IPO din România: Hidroelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO