Burse - Fonduri mutuale

Clujenii de la Globinvest au pe mana 1,4 milioane de euro de la straini

Clujenii de la Globinvest au pe mana 1,4 milioane de euro de la straini

Ilie Cenan, presedintele Globinvest: Plasamentele strainilor s-au ridicat pana la aproape doua milioane de euro anul trecut, insa o parte din acestia s-au retras fie pentru a-si marca castigul, fie din cauza corectiilor de pe piata locala de capital.

16.06.2008, 18:46 213

Investitiile strainilor detin o pondere de aproximativ 6% in totalul activelor gestionate de Globinvest, valoarea acestora inregistrand o scadere fata de vara anului trecut, cand ajunsesera la circa doua milioane de euro.
Fondurile de investitii administrate de Globinvest mizeaza in principal pe actiunile lichide listate la Bursa de Valori Bucuresti.
Anul trecut, administratorul clujean a obtinut cel mai ridicat randament de pe piata, cu fondul inchis de investitii FAPT, care a adus investitorilor un plus de peste 50%.
"Interesul investitorilor din strainatate pentru fondurile romanesti este ridicat, fiind motivat pe de o parte de potentialul pietei, dar si de necesitatea de diversificare a investitiilor, in conditiile in care pietele financiare internationale au fost afectate de turbulente puternice", spune Ilie Cenan, presedintele societatii de administrare Globinvest cu sediul in Cluj.
Administratorul din Cluj gestioneaza patru fonduri de investitii cu plasamente pe piata locala si un fond cu expunere pe pietele internationale, cumuland active in valoare de peste 24 de milioane de euro. Cele patru fonduri cu investitii "locale", dintre care doua sunt fonduri deschise de investitii - Napoca si Transilvania - si doua sunt fonduri inchise - FAPT si FPC -, au atras 1,4 milioane de euro de la 11 investitori straini pana in prezent.
"Investitorii straini au descoperit fondurile noastre prin intermediul internetului, ulterior au luat legatura cu noi telefonic si s-au interesat de evolutia si potentialul pietei", spune Cenan.
Toti cei 11 investitori sunt persoane fizice cu resedinta in statele vestice ale Europei, cu varsta cuprinsa intre 40 si 45 de ani, si cu un nivel ridicat de educatie financiara, potrivit lui Cenan.
"Plasamentele strainilor s-au ridicat pana la aproape doua milioane de euro anul trecut, insa o parte din acestia s-au retras fie pentru a-si marca castigul, fie din cauza corectiilor de pe piata locala de capital. Cel mai de durata plasament este cel al unui investitor care a intrat in urma cu an, insa odata cu revenirea Bursei cred ca va creste numarul investitorilor straini", estimeaza reprezentantul Globinvest.
Administratorii independenti, care nu fac parte din grupuri financiar-bancare asemeni Globinvest, vin cu avantajul unei relatii destul de stranse cu investitorii la fondurile proprii, bazandu-se pe contactele directe cu potentialii investitori.
"Cea mai mare parte a investitorilor au fost atrasi prin contacte directe", continua Cenan.
In cele patru fonduri ale Globinvest au investit pana in prezent peste 2.800 de investitori, societatea fiind si unul dintre cei mai longevivi administratori de fonduri din piata. In afara de sediul societatii, fondurile sunt distribuite prin unitatile Bancii Transilvania si cele ale societatii de brokeraj IFB Finwest.
Pe o piata unde administratorii din cadrul grupurilor bancare controleaza peste 70% din active, jucatorii independenti isi muta atentia spre nise neatinse inca de administratorii bancari, dar si spre incheierea de parteneriate cu investitori strategici.
Pentru a-si consolida pozitia pe piata, Globinvest a pornit in cautare de parteneri straini, principalele vizate fiind marile grupuri financiare vest-europene.
"Pot spune ca se simte putina agitatie pe piata locala de capital, motivata in parte si de cresterea economica peste asteptari. Cei care vor intra acum in piata au toate sansele sa incheie anul cu profit", estimeaza reprezentantul Globinvest.
Fondul inchis de investitii FPC, cu plasamente pe piata efectelor de comert, a adus investitorilor un plus de 11,3% in ultimul an, in timp ce fondul inchis FAPT, cu plasamente pe piata actiunilor, a inregistrat o depreciere de 33,6% in ultimele 12 luni. In timp ce Napoca si Transilvania, fonduri deschise de investitii, au raportat in acelasi interval randamente anuale negative de 24,7%, respectiv 13,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO