Burse - Fonduri mutuale

CNVM caută soluţii pentru a nu-i despăgubi pe deponenţii de la FNI

CNVM caută soluţii pentru a nu-i despăgubi pe deponenţii de la FNI

Autor: Roxana Pricop

06.10.2010, 23:52 69

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu dispune desuma record de circa 50-60 de milioane de euro pe care esteobligată să o plătească drept despăugibiri investitorilor în FondulNaţional de Investiţii şi caută soluţii la Guvern, potrivit unorsurse oficiale.

Pe 22 septembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis ohotărâre irevocabilă şi executorie prin care CNVM, alături deNicolae Popa, Ioana Maria Vlas şi alţi inculpaţi în dosarul FNI,este obligată la plata despăgubirilor corespunzătoare sumeloriniţial investite şi indexate cu rata de inflaţiei. Comisia a fostgăsită vinovată pentru că în perioada 1999-2000 a permisfuncţionarea fondului deşi acesta nu mai avea depozitar. Sentinţaare 130.798 de părţi civile şi mii de pagini.

Deşi suma exactă pe care trebuie să o plătească autoritatea dereglementare a pieţei de capital nu este cunoscută cu exactitate,surse oficiale o estimează la circa 50-60 de milioane de euro -echivalentul a jumătate din cât a plătit Autoritatea pentruValorificarea Activelor Statului (AVAS) către păgubiţii FNI înultimii cinci ani.
"Nu vom plăti niciodată aceşti bani pentru că nu dispunem deasemenea sume. Este vorba de bugetul CNVM pe mai mulţi ani. Aminformat organele statului cu privire la acest lucru şi sperăm săse găsească soluţii", a spus Bogdan Chetreanu, comisar în cadrulCNVM.
În ultimii patru ani (2006-2009), arbitrul pieţei de capital aîncasat venituri de circa 34 mil. euro, iar pentru acest an şi-abugetat venituri de aproape 8 mil. euro. La finele primuluisemestru, CNVM a înregistrat un excedent de circa 0,25 mil.euro.

"Despăgubirile pe care trebuie să le plătească comisia se ridică lacirca 50 de milioane de euro. Dar cum comisia nu dispune de aceştibani, se poartă negocieri ca aceste creanţe să fie transferateAVAS-instituţia care se ocupă în prezent de despăgubirile îndosarul FNI. Joi (7 octombrie - n.red.) se vor întâlni mai mulţireprezentanţi ai pieţelor financiare pentru a discuta posibilitateade transfer către AVAS. Pentru ca acest transfer să fie posibileste nevoie de o hotărâre de guvern", au spus surseparlamentare.
Contactat de ZF, Daniel Florea, vicepreşedintele AVAS, a declaratcă nu a fost informat cu privire la acest transfer.

"Din 2005 până în prezent, Autoritatea a plătit aproape 100 mil.euro către 12.000 de investitori FNI şi mai are de plătit 25 mil.euro către încă 9.000 de investitori. Din lichidarea SOV Invest,AVAS a recuperat doar 20 mil. lei. Acum însă avem pusă proprireasupra conturilor de către investitorii FNI pentru o sumă de 8 mil.lei", a spus oficialul AVAS.
Prăbuşirea FNI din anul 2000 a lăsat circa 300.000 de persoane fără300 de milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO