Burse - Fonduri mutuale

CNVM promite sa rezolve necunoscuta RASDAQ in 60 de zile

14.04.2010, 23:00 15

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) s-a angajat saclarifice problematica pietei RASDAQ in termen de 60 de zile, inconditiile in care din 2008 pana in prezent investitorii asteaptade la Comisie confirmarea statutului de piata reglementata.

Statutul pietei RASDAQ a fost una dintre temele majore dediscutii pe piata de capital, acesta fiind primul angajament luatde arbitrul pietei de capital de la declansarea incertitudinilorprivind statutul pietei RASDAQ, in vara anului 2008. Atunci Comisiaa aprobat constituirea unui sistem alternativ de tranzactionareadministrat de BVB si a decis ca toate cele circa 1.500 de companiilistate pe RASDAQ sa fie transferate pe acest sistem. Cea mai mareparte a jucatorilor de pe piata de capital au interpretat deciziaComisiei prin care RASDAQ a fost transformat in ATS ca schimbare astatutului in piata nereglementata. Singurele clarificari date deCNVM a fost ca "sistemul ATS nu poate fi considerat o piatanereglementata" si a permis ca investitiile fondurilor deinvestitii si ale SIF-urilor pe piata RASDAQ sa fie asimilateinvestitiilor pe piata reglementata, pana la definitivarearestructurarii pietei RASDAQ.

Transferul companiilor tranzactionate pe RASDAQ pe ATS nu a maiavut loc, insa statutul pietei RASDAQ a ramas incert. Mai mult, ceipeste 1.500 de emitenti listati pe piata RASDAQ, cu o capitalizaretotala de 3,5 mil. euro, nu respecta reguli de transparenta inrelatia cu investitorii, putini dintre acestia intocmind rapoartela standardele unei companii listate pe o piata regelementata.

Decizia de clarificare a fost insotita de hotararea arbitruluipietei de capital de a aproba constituirea si administrareasistemului alternativ de tranzactionare ATS de catre Bursa deValori Bucuresti (BVB), in calitate de operator de sistem. Sistemulalternativ ATS poarta deumirea de CAN (Companii si Actiuni Noi). Pesistemul alternativ al BVB urmeaza sa fie transferate actiunilecompaniilor care nu sunt listate pe o piata reglementata,principalul candidat fiind Fondul Proprietatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO