Burse - Fonduri mutuale

Compania de distribuţie şi logistică Aquila încheie 2022 cu profit net de 85 mil. lei, plus 20% an/an şi venituri de 2,2 mld. lei, în creştere cu 15%

Compania de distribuţie şi logistică Aquila încheie...

Autor: Cristina Bellu

27.02.2023, 08:30 760

Aquila Part Prod (simbol bursier AQ), cel mai mare jucător de pe piaţa locală de distribuţie a bunurilor de larg consum, a încheiat 2022 cu venituri de 2,21 mld. lei, echivalentul unei creşteri de 15% faţă de anul precedent, în timp ce profitul net s-a majorat cu 20% an/an, până la valoarea de 85 mil.lei, cel mai bun rezultat de la înfiinţarea companiei.

În structura veniturilor, toate cele trei segmente de afaceri au înregistrat creşteri: distribuţie, 15%, logistică, 7%, şi transport, 15%.

Veniturile aferente brandurilor proprii, Gradena şi La Masă, au avut un avans de 43% în 2022, până la 67,5 milioane lei.

Marja brută a companiei s-a îmbunătăţit cu 1,6 puncte procentuale, până la 21,3%, influenţată de mixul de produse vândute şi de concentrarea pe canalele cu cele mai bune rezultate.

„Strategia AQUILA este confirmată de rezultate financiare istorice, în primul an de prezenţă la Bursa de Valori Bucureşti. Ne-am concentrat pe diversificarea portofoliului de produse, dezvoltarea brandurilor proprii şi pe canalele de distribuţie cu ritm mai mare de creştere”, susţine Cătălin Vasile, CEO AQUILA.

În perioada ianuarie-decembrie 2022, EBITDA companiei s-a majorat cu 9% faţă de 2021, la 150 mil. lei.

AQUILA îşi propune dublarea EBITDA până în 2026 prin dezvoltarea afacerii şi M&A, prin achiziţii de companii care deţin în portofoliu branduri proprii sau sunt distribuitorii unor branduri cu notorietate.

Compania şi-a propus ca ţintă, de asemenea, reducerea cu 10% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2026, prin reînnoirea flotei, optimizarea rutelor de transport, eficientizarea operaţiunilor logistice, cursuri de conducere defensivă pentru angajaţi, precum şi utilizarea surselor alternative de energie.

“Am integrat în activitatea noastră componenta de sustenabilitate, continuăm investiţiile în proiecte care ne vor mai face mai eficienţi, ne vor consolida rezultatele şi vom reduce continuu amprenta asupra mediului”,adaugă Cătălin Vasile.

AQUILA a fost înfiinţată în anul 1994 de către antreprenorii Alin Adrian Dociu şi Constantin Cătălin Vasile. Din noiembrie 2021, compania este listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ca urmare a unei oferte publice iniţiale în valoare de 367 milioane lei, cea mai mare ofertă publică iniţială derulată de o societate antreprenorială românească pe piaţa de capital locală.

Acţiunile companiei cu 589,7 mil. lei capitalizare sunt incluse în indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti şi Global All Cap ai FTSE Russell.

Acţiunile AQ s-au apreciat cu 8,57% de la inceputul anului, pe fondul unor tranzacţii de 2,98 mil. lei, arată datele BVB.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO