Burse - Fonduri mutuale

Companiile româneşti, „premiantele“ bursei

Companiile româneşti, „premiantele“ bursei

Autor: Andrei Chirileasa

21.11.2012, 00:07 1564

Doar 18 companii listate pe bursa de la Bucureşti au avut evoluţii pozitive ale acţiunilor de la începutul anului şi profituri în creştere la nouă luni, iar dintre acestea 13 sunt companii cu capital majoritar românesc.

Patru SIF-uri, Banca Transilvania, dar şi companii controlate de salariaţi şi manageri precum producătorul de componente auto Compa Sibiu sau producătorul de avioane Aerostar Bacău sunt printre performerii acestui an pe bursă.

Vedeta incontestabilă este însă Artego Târgu-Jiu, companie controlată de salariaţi, care a avut de la începutul anului cea mai mare creştere de pe bursă, de 167%. Profitul a crescut de la 0,7 mil. lei la 6,7 mil. lei, iar valoarea companiei a urcat de la 21 mil. lei la 56 mil. lei, îmbogăţindu-i cu circa 24 mil. lei pe salariaţi, care deţin 70% din acţiuni.

Companii precum Artego, Compa, Aerostar, dar şi Biofarm, Bermas sau Uamt Oradea, care au rezultate solide şi evoluţii în general bune pe bursă, sunt de urmărit deoarece ar putea deveni ţinte de preluare în anii următori pentru fonduri de private equity sau pentru investitori strategici.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO