Burse - Fonduri mutuale

Competitie stransa intre primii trei brokeri de pe piata

Competitie stransa intre primii trei brokeri de pe piata

Click pentru imaginea intreaga

02.07.2007, 17:30 55

CA IB Securities, societatea de brokeraj a grupului HVB Tiriac, a urcat din nou pe primul loc in topul brokerilor la sfarsitul lunii iunie, dupa ce a intermediat tranzactia de peste 100 de milioane de euro prin care grupul britanic Cadburry a preluat producatorul de dulciuri Kandia-Excelent (EXC).
Vanzarea Excelent a fost cea mai importanta tranzactie realizata pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in acest an, din punctul de vedere al valorii. Cumparatorul a fost Vantas International, un vehicul de investitii controlat de Cadburry, in timp ce vanzatorul a fost grupul austriac Meinl Bank, care detinea 9,16% din actiuni in mod direct si restul de 84,16% indirect, prin intermediul Axis Investment Limited. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la 326,4 milioane de lei (circa 102 milioane de euro).
CA IB Securities a realizat in iunie un rulaj de 795 de milioane de lei (248 de milioane de euro), care include tranzactiile cu actiuni si obligatiuni intermediate pe BVB, cat si tranzactiile cu actiuni derulate pe bursa RASDAQ. Societatea de brokeraj condusa de Liviu Giugiumica a urcat astfel pe primul loc si in topul brokerilor la sfarsitul primului semestru, cu un rulaj total de 1,94 miliarde de lei (588 milioane de euro), dupa sase luni.
Liviu Giugiumica a preluat conducerea CA IB Securities in luna august 2006, cand s-a transferat de la BRD Securities impreuna cu o parte din echipa pe care o coordona acolo. Dupa aceasta mutare, CAIB Securities a urcat in primele trei societati de brokeraj de la BVB. CA IB a ramas insa fara directorul de tranzactionare, Valerian Ionescu, care a plecat la inceputul lunii iunie cu destinatia BCR, unde va coordona departamentul de tranzactionare de actiuni din cadrul bancii.
Swiss Capital, care a fost preluata la inceputul acestui an de grupul belgian KBC, s-a instalat de asemenea pe o pozitie solida intre primii trei brokeri de pe piata. Swiss Capital, care ocupa la finele lunii mai prima pozitie in top, a coborat pe doi in iunie, cand nu a mai avut tranzactii semnificative pe BVB. Swiss a recuperat insa pe RASDAQ, unde a intermediat vanzarea de catre fondul american QVT a unui pachet de 12,8% din actiunile companiei de asigurari Asirom Bucuresti (ASRA). Valoarea tranzactiei s-a ridicat la peste 69 de mil. lei (21,7 mil. euro). Principalul cumparator a fost un off-shore din Cipru, Damrosch Trading Limited, care a achizitionat 9,5% din companie.
Swiss Capital, care isi va schimba numele in KBC Securities, este condusa in prezent de Olimpiu Blajut, iar cel mai cunoscut broker al companiei este Bogdan Juravle, care a venit in acest an de la ING Bank. Odata cu venirea lui Juravle, compania a castigat cativa clienti importanti, printre care se numara fondul de investitii QVT Fund, care tranzactiona pana acum prin intermediul ING Bank.
Swiss Capital a intermediat in iunie tranzactii in valoare totala de 467,4 milioane de lei (146 de milioane de euro), iar de la inceputul anului a realizat un rulaj de aproape 1,7 miliarde de lei (514 milioane de euro).
Pe pozitia a treia se situeaza dupa primul semestru Raiffeisen Capital & Investments (RCI), societatea de brokeraj a Raiffeisen Bank, care a realizat un rulaj de 1,43 de miliarde de lei (433 de milioane de euro). In iunie, RCI a intermediat tranzactii de 312 milioane de lei (97 de milioane de euro).
Cea mai importanta tranzactie intermediata de RCI in luna iunie a fost vanzarea pachetului de actiuni detinut de salariati la producatorul de placi ceramice Ceramica Iasi (CERE) catre fondul olandez Advent. Valoarea tranzactiei, care s-a derulat pe bursa RASDAQ, s-a ridicat la 70,7 milioane de lei (22 de milioane de euro). Transferul s-a realizat la un pret cu 40% sub cotatia din piata a actiunilor.
Raiffeisen Capital & Investments este condusa de catre Dana Mirela Ionescu, directorul de tranzactionare al companiei fiind Emilian Dobran.
Prezenta pe primele trei locuri in topul brokerilor a celor trei societati de brokeraj, care lucreaza preponderent cu investitori institutionali straini, arata interesul ridicat al strainilor pentru Bursa de la Bucuresti. In primele cinci luni ale anului, strainii au realizat investitii nete de 305 milioane de euro, mai mult decat tot anul trecut, investitiile preferate ale acestora fiind SIF-urile.
O surpriza este urcarea pe locul patru in luna iunie a societatii de brokeraj IFB Finwest din Arad, datorita unor tranzactii importante intermediate pe bursa RASDAQ.
Compania a realizat un rulaj de aproape 200 de milioane de lei (62,5 milioane de euro), iar in primul semestru a intermediat tranzactii in valoare totala de 767 milioane de lei (232 milioane de euro).
Urcari semnificative in topul lunii trecute au mai inregistrat EFG Eurobank Securities, care s-a clasat pe 6, Interdealer Capital Invest, care a urcat pe 10 si Confident Invest, care s-a clasat pe 12, dupa ce a intermediat vanzarea de catre salariati a pachetului majoritar al Argesana Pitesti (ARGE).
Broker Cluj a coborat pe locul al saptelea in iunie, dar continua sa domine topul tranzactiilor pe Bursa din Sibiu, unde este urmat de Vanguard si Eastern Securities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO