Burse - Fonduri mutuale

Conducerea SIF5 nu-l dă pe Staicu pe mâna acţionarilor

Autor: Andrei Chirileasa

05.09.2010, 23:56 23

Consiliul de Administraţie al SIF Ol­tenia (SIF5) refuză săconvoace ac­ţio­narii pentru a stabili oportunitatea men­ţi­neriilui Dinel Staicu în funcţia de pre­şe­dinte al societăţii,încălcând astfel or­do­nanţa CNVM emisă după ce Staicu a fostcondamnat la patru ani de închisoare.
Conducerea SIF Oltenia şi-a mo­tivat refuzul de a convoca AGA prinfaptul că problema ridicată de CNVM a mai fost pusă în discuţiaacţio­narilor în august 2008, în urma unei solicitări venite dinpartea CNVM în februarie 2007, în urma punerii sub acu­zare a luiDinel Staicu în dosarul Băncii Inter­naţionale a Religiilor (BIR).Atunci, Staicu a fost la un pas de a fi înlăturat din Consiliul deAd­ministraţie de către Cătălin Chelu. El a reuşit să-şi păstrezefuncţia de preşedinte printr-un artificiu, după ce conducerea SIFOltenia a decis suspendarea drepturilor de vot ale investitorilorpresupuşi că ar fi acţionat în mod concertat cu Cătălin Chelu, carevota­seră pentru demiterea sa. A fost prima dată când s-a aplicataceastă măsură, care apoi a fost îm­brăţişată de toţi şefii de laSIF-uri.
Conducerea SIF Oltenia spune că de la acea AGA şi până în prezentsituaţia nu s-a modificat.
Ju­decătoria Sectorului 4 i-a condamnat însă în iunie pe Staicu şipe fostul preşedinte al Băncii Inter­na­ţionale a Religiilor IonPopescu la câte patru ani de închisoare cu executare şi la plata apeste 8 mil. lei, într-un dosar privind o fraudă de 5 mil. euro. Înurma condamnării CNVM l-a suspendat pentru două săptămâni pe Staicude la conducerea SIF Oltenia, iar acesta şi-a luat concediu pentrudouă luni.
Staicu a făcut contestaţie la sancţiunea CNVM, susţinând că deciziainstanţei nu este definitivă şi că a atacat-o cu apel. Comisia arespins însă contestaţia, pe motiv că, în urma sancţiunii penaleimpuse de instanţă, Staicu nu mai îndeplineşte toate condiţiile deeligibilitate obligatorii pentru exercitarea funcţiilor de membrual consiliului de administraţie şi de conducător al unei societăţide investiţii financiare.
Comisia a dispus, pe 19 iulie, convocarea acţiona­ri­lor pentru astabili dacă este oportun ca Staicu să rămână la conducereasocietăţii.
Autoritatea de reglementare şi supraveghere a pieţei de capitalmenţiona, în ordonanţa respectivă, că va solicita instanţeiconvocarea AGA în cazul în care Consiliul de Administraţie alsocietăţii de investiţii financiare nu îi va convoca peacţionari.
Societatea menţionează că acţionarii l-au ales pe Staicu şi peCarmen Ioana Popescu ca administratori, la jumătatea luniinoiembrie 2008, cu toate că era cunoscută existenţa litigiilorpenale ale acestora.
"Litigiile penale sunt o problemă personală a celor doiadministratori, neexistând implicaţii în acti­vi­tatea desfăşuratăîn cadrul SIF Oltenia, după ce aceştia au fost aleşi în conducere",se arată într-un co­mu­nicat al societăţii transmis, vineri,BVB.
Dine Staicu conduce una dintre cele mai impor­tante companii de peBursă, având sub administrare active de 1,5 mld. lei (350 mil.euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO