Burse - Fonduri mutuale

Creditele multiplica pierderile Bucuresti Turism

25.08.2008, 18:14 17

Compania hoteliera Bucuresti Turism (BUTU), care detine hotelul Radisson SAS de pe Calea Victoriei si complexul de apartamente de lux Centre Ville Aparthotel, a inregistrat in primul semestru pierderi de circa
2 mil. euro (7,6 mil lei), de peste sase ori mai mari decat in perioada similara a anului trecut.
Cea mai mare crestere a cheltuielilor a fost inregistrata pe segmentul cheltuielilor financiare, ca urmare a dobanzilor mai mari la credite, potrivit raportului semestrial al companiei. Astfel, cheltuielile firmei care administreaza hotelul de pe Calea Victoriei au fost mai mult decat duble in primul semestru din 2008 comparativ cu aceeasi perioada din 2007, ajungand la 9,6 mil. euro (35,5 mil. lei).
"Aceasta crestere a cheltuielilor financiare se explica prin cresterea comisioanelor si dobanzilor bancare efectuate odata cu folosirea creditului bancar sindicalizat in valoare de 46 de milioane de euro, a creditului de la BEA Hotels Eastern Europe B.V. in valoare de 21,1 milioane de euro si reevaluarii valutelor", se precizeaza in raportul companiei.
Bucuresti Turism a contractat creditele pentru renovarea fostului hotel Bucuresti care a intrat in moderinzare in 2002. Hotelul a devenit din nou operational in acest an, sub umbrela Radisson SAS - un brand al grupului Rezidor, care mai intentioneaza sa intre pe piata locala si cu marca de lux Regent sau cea de patru stele Park Inn.
Investitia in renovarea fostului hotel Bucuresti a fost intre 60 si 65 de milioane de euro. Radisson SAS este in prezent cel mai mare hotel de cinci stele de pe piata locala, cu o capacitate de 424 de camere, trecand in fata hotelului Marriott.
Pe piata de cinci stele mai sunt prezente hotelurile Hilton, Crowne Plaza, Intercontinetal, Howard Johnson, Casa Capsa sau Carol Parc.
Bucuresti Turism a inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri de 5,4 mil. euro (19,8 mil. lei), in crestere cu 44% in lei fata de perioada similara a anului trecut. In veniturile din primul semestri au fost incluse rulajul Centre Ville si rezultatele generate de Radisson SAS doar in luna iunie, avand in vedere ca hotelul este in perioada de "soft opening" incepand cu sfarsitul lunii mai.
Firma Bucuresti Turism este controlata de BEA Hotels Eastern Europe, care detine un pachet de 76,83% din actiuni, in timp ce SIF Transilvania are 11,29% din titluri. BEA Hotels este parte a grupului israelian Elbit Medical Imaging, prezent in Romania si prin firma Plaza Centers, dezvoltatorul proiectului Dambovita Center. Titlurile Bucuresti Turism sunt listate pe piata RASDAQ si au o valoare de piata de circa 80 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO