Burse - Fonduri mutuale

Cresterile de la Bursa au adus 47 mil. euro la buget in semestrul 1

23.07.2007, 17:18 9

Incasarile din impozitarea castigurilor bursiere s-au ridicat in primul semestru (S1) la 157,8 mil. lei (47,4 mil. euro), de aproape sase ori peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, rezultat influentat de platile anticipate si evolutia pietei de capital.
Nivelul ridicat al sumelor colectate poate fi pus pe seama platilor anticipate realizate de catre investitori in contul impozitului anual, precum si a castigurilor mai mari realizate de investitori fata de intervalul ianuarie-iunie 2006.
Autoritatile au bugetat pentru acest an incasari de 738,9 mil. lei (circa 224 mil. euro) din impozitarea veniturilor rezultate din transferul titlurilor de valoare.
Impozitarea se realizeaza prin aplicarea a doua cote diferentiate, de 1% si 16%, in functie de perioada de detinere a actiunilor.
Astfel, cota de 1% se aplica pentru detinerile mai vechi de un an, in timp ce investitorii care pastreaza actiunile in portofoliu mai putin de un an platesc impozit de 16%.
Pentru luna ianuarie au fost raportate, potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor, aproximativ un sfert din incasarile bugetare din primul semestru, respectiv 41,48 mil. lei, in conditiile in care persoanele care au obtinut anul trecut profit din tranzactii pe piata de capital, prin vanzarea titlurilor intr-o perioada mai mica de un an, au platit pana in 25 ianuarie impozit anticipat pentru acestea, prin aplicarea cotei de 16% pe suma castigurilor obtinute, in contul impozitului pe castigul anual. Regularizarea si deducerea pierderilor s-au realizat ulterior.
Impozitarea castigurilor obtinute la bursa a provocat in ianuarie dispute intre brokeri, investitori, reprezentantii Bursei de Valori, pe de o parte, si Ministerul Finantelor, pe de alta parte. Investitorii au argumentat ca prin impunerea anticipata "crediteaza" statul pentru ca isi recupereaza diferentele de impozit achitate in plus la mult timp dupa plata anticipata, in timp ce Finantele au replicat ca si investitorii au primit credit din partea statului in conditiile in care nu au platit nimic pe parcursul anului 2006.
Incepand cu acest an, castigul rezultat din transferul titlurilor de valoare se impune, pentru fiecare tranzactie, cu o cota de 1%, reprezentand plata anticipata in contul impozitului anual, si aceasta masura avand impact asupra incasarilor bugetare.
Obligatia calcularii si retinerii impozitului anticipat revine companiilor de brokeraj si societatilor de administrare a investitiilor, iar virarea sumelor trebuie realizata pana in data de 25 a lunii urmatoare celei in care impozitul a fost retinut.
Un alt factor cu influenta asupra incasarilor bugetare a fost evolutia favorabila a pietei in prima jumatate a acestui an, interval in care Bursa de Valori a oferit un castig mediu de 29,6%, peste avansul de 28,5%, din intregul an 2006.
Lichiditatea a totalizat aproape 7 mld. lei (2 mld. euro), cu 50% peste nivelul de 4,66 mld. lei din perioada similara a anului trecut.
Cresterea vine in conditiile in care indicele general BET-C si indicele BET-FI, al titlurilor SIF, au depasit in primele sase luni randamentele inregistrate pe parcursul intregului an 2006, iar indicele celor mai mari zece companii listate, BET, se afla in urcare cu 19%, foarte aproape de avansul de anul trecut.
Investitorii care au mizat pe actiuni SIF la inceputul anului au obtinut un castig mediu de 34,3%, dar cresterea a inceput abia in aprilie, dupa trei luni de evolutii slabe, sub tendinta generala a pietei, determinata de discutiile privind pragul de detinere de 1%.
In ceea ce priveste incasarile din dividende, in primul semestru s-a inregistrat un avans de 40,7%, ajungand la 588 mil. lei (175 mil. euro).
Dobanzile au adus la buget 146,6 mil. lei (45 mil. euro), valoare dubla comparativ cu sumele colectate in perioada ianuarie-iunie 2006, de 74,4 mil. lei. Statul vrea sa incaseze in acest an 355,2 mil. lei (107 mil. euro) din impozitarea dobanzilor. In schimb, incasarile din impozitul pe veniturile din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen au scazut de 19 ori, la 90.000 de lei, fata de 1,69 mil. lei in primul semestru al anului trecut.
Impozitele colectate pe veniturile microintreprinderilor au crescut cu 4,1%, la 309,17 mil. lei (93 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO