Burse - Fonduri mutuale

Creşteţi taxele pe averi şi proprietăţi imobiliare

Creşteţi taxele pe averi şi proprietăţi imobiliare

Autor: Roxana Pricop

14.02.2012, 14:02 3278

"În România ar trebui redusă diferenţa mare dintre costul total cu forţa de muncă şi suma cu care pleacă angajatul acasă. Există o diferenţă uriaşă între suma pe care o plăteşte o companie pentru a avea un angajat şi suma cu care respectivul angajat pleacă acasă. Pentru companiile din România ar trebui să fie mai profitabil să aibă angajaţi. Dar dacă este redusă această diferenţă prin reducerea contribuţiilor sociale, încasările statului vor scădea. Pentru a amortiza această scădere a încasărilor din impozite există posibilitatea fie ca statul să crească cota TVA, fie să crească taxele pe proprietăţile imobiliare şi pe averi. Cred că România ar trebui să îşi întărească capacitatea de impozitare a averilor", a declarat oficialul UE.

Contribuţiile de asigurări sociale (CAS) alături de TVA şi accize au cea mai importantă pondere în veniturile bugetare.

Reducerea CAS de la nivelul actual de 31,3% este o măsură solicitată de multă vreme de mediul de business, care susţine că nivelul actual al CAS face ca angajarea de personal în România să fie extrem de scumpă. Ideea reducerii CAS este susţinută şi de guvernatorul BNR.

Cu toate acestea, mediul de business aşteaptă încă luarea unei astfel de decizii care ar reprezenta o binevenită gură de oxigen după ultimii ani grei de criză.

De nivelul costului cu forţa de muncă sunt interesate în principal companiile străine care aleg România pentru a-şi reloca activitatea de producţie. Recent, producătorul german de componente auto Bosch şi producătorul italian de electrocasnice DeÕLonghi au anunţat că îşi vor deschide la Cluj unităţi de producţie pe fosta facilitate de producţie a companiei finlandeze Nokia.

Oficialul european a fost de părere că România trebuie să profite de poziţia de stat membru al Uniunii Europene şi să devină o destinaţie cât mai atractivă pentru companiile străine interesate de relocarea producţiei.

"Această criză este o imensă oportunitate pentru ţări precum România pentru că companiile internaţionale caută soluţii prin care să îşi reduca costurile de producţie astfel încât să devină mai competitive la nivel global, iar o destinaţie firească pentru aceste companii să îşi relocheze producţia este România. Ungaria, Slovacia, Polonia, Cehia au atras deja invesţii majore în îndustrie, producţia de automobile, furnizori de echipamente si IT&C. România ar trebui să ia parte la astfel de investiţii majore, să asigure un mediu economic stabil, şi să capitalizeze avantajul că este un stat membru al Uniunii Europene", a conchis şeful misiunii CE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO