Burse - Fonduri mutuale

Cu ochii pe bursele din vest, investitorii nu mai sunt dispuşi să cumpere acţiuni. În schimb, tranzacţiile cu contracte futures pe aur au rulaj record

Cu ochii pe bursele din vest, investitorii nu mai sunt dispuşi să cumpere acţiuni. În schimb, tranzacţiile cu contracte futures pe aur au rulaj record

Autor: Stefan Musgociu

29.09.2011, 00:02 725

Bursa a scăzut miercuri cu 1,07%, iar volatilitatea de pe bursele vest-europene i-a determinat pe in­ves­ti­tori să fie mai activi la tranzacţionarea instrumentelor derivate şi a obligaţiunilor, astfel că tranzacţiile cu acţiuni au reprezentat doar 41% din lichiditatea totală, de 33,5 de milioane lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 1,14%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a consemnat un recul de 0,66%. Totodată, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,95%. La finalul şedinţei, indicele extins al Bursei BET-XT, care înglobează cotaţiile primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, se plasa cu 1,02% sub nivelul de marţi.

Piaţa locală a trecut pe scădere încă din primele minute ale şedinţei de miercuri şi a pierdut astfel o parte din câştigul de aproape 3% din ziua precedentă. Deşi spre mijlocul şedinţei de la Bucureşti pieţele vest-europene au început să revină uşor, mişcarea nu a fost urmată şi de bursa locală. Pieţele externe nu au rezistat mult pe plus şi au trecut din nou pe scădere uşoară.

"Volatilitatea deosebită face ca investitorii să evite activele şi regiunile percepute ca fiind cele mai riscante. În acest sens acţiunile din pieţe emergente cum ar fi cele ale Europei de Est sunt percepute ca fiind într-o clasă de risc foarte ridicat. Este posibil ca odată depăşită această percepţie să vedem aprecieri semnificative pe fondul potenţialului de creştere acumulat în prezent", a declarat Ovidiu-George Dumitrescu, analist la firma de brokeraj Tradeville.

Puţinii investitori prezenţi la tran­zac­ţionare au realizat operaţiuni cu acţiuni de numai 13,7 milioane lei (3,2 mil.euro), valoare de aproape patru ori sub rulajul şedinţei precedente, de 47,3 milioane lei (11 mil.euro).

"Piaţa poate fi readusă la viaţă de un deznodământ, oricare ar fi acela, al crizei datoriilor în Grecia, al unui set transparent şi asumat de politici publice referitor la restul datoriilor suverane cu risc ridicat. Evident, nimeni nu se poate aştepta la o soluţie magică şi nici măcar la una cât de cât rapidă. Un catalizator al pieţei ar fi doar o reducere a incertitudinii, o clarificare oarecare a direcţiei de acţiune, dar nu putem spera, la modul realist, la ceva mult mai mult de atât", a afirmat Florin Ilie, director pieţe de capital la ING Bank.

Jucătorii au fost mult mai activi pe segmentul destinat derivatelor, unde au fost tranzacţionate contracte futures cu activ suport pe cotaţia aurului în valoare de 13 mil. lei (3 mil.euro). Acesta este unul dintre cele mai mari rulaje înregistrate vreodată pe acest segment al pieţei.

Majoritatea contractelor futures au fost încheiate pe scadenţa pentru luna octombrie, iar ultimul preţ, de 1.655,2 lei, a fost cu 0,59% sub cotaţia de marţi.

Totodată, au fost transferate şi obli­gaţiuni (5,2 mil. lei) şi produse struc­turate (1,5 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO