Burse - Fonduri mutuale

Cu privatizarea la usa, Automobile Craiova a ajuns la 170 mil. euro

26.06.2007, 18:13 21

Anuntul dat de stat cu privire la privatizarea Automobile Craiova, precum si interesul venit din partea unor mari constructori la nivel mondial pentru preluarea producatorului roman de automobile au impulsionat evolutia actiunilor companiei pe bursa.
Astfel, titlurile Automobile Craiova (AUCS) s-au apreciat de circa trei ori numai in ultima luna, compania ajungand sa valoreze pe bursa 170 mil. euro.
Cresterile puternice au venit pe fondul stirilor legate de privatizarea companiei, dupa ce in luna mai statul a anuntat ca asteapta oferte pana la 5 iulie pentru pachetul majoritar pe care-l detine la Automobile Craiova.
Printre companiile care si-au exprimat interesul pentru producatorul roman de automobile se numara nume grele, precum General Motors, Ford si JSC Russian Machines, firma controlata de miliardarul rus Oleg Deripaska, acestea depunand la AVAS scrisori de intentie neangajante.
Reprezentantii Ford Motor au declarat ca intentioneaza sa majoreze capacitatea de productie a Automobile Craiova in cadrul unui plan de dezvoltare la nivel regional, daca vor castiga licitatia organizata de stat, potrivit Mediafax.
Analistii din piata au estimat valoarea uzinei de la Craiova la aproape 800 mil. euro, iar pachetul statului la peste 500 mil. euro, datorita echiparii liniilor de productie si pozitiei pe piata ce ar avea-o compania dupa privatizare.
Automobile Craiova detine in mod direct 49% din capitalul social al Daewoo Automobile Romania, insa pentru ca restul de 51% din actiuni au fost rascumparate de societate, practic Automobile Craiova controleaza indirect intreg pachetul la Daewoo Automobile.
Pachetul majoritar a fost rascumparat anul trecut de la grupul coreean Daewoo care a intrat in faliment, in schimbul a 50 mil. dolari, statul platind in plus 10 mil. dolari reprezentand contravaloarea datoriilor fata de grup.
Investitorii au fost incurajati si de succesul privatizarii unei alte companii craiovene, Electroputere, scoasa la vanzare de sapte ori, dupa ce statul a acceptat in cele din urma oferta venita din partea companiei saudite Al-Arrab pentru producatorul roman de locomotive.
Pe de alta parte, Daewoo Craiova este implicata in mai multe litigii privind datoriile catre diversi creditori, estimate la peste 750 mil. euro, reprezentantii AVAS declarand la jumatatea lunii martie ca acestea trebuie solutionate pana la privatizare, iar datoriile nu vor ramane in sarcina statului.
SIF Oltenia a castigat de la jumatatea lunii mai peste 23 mil. euro de pe urma aprecierii titlurilor Automobile Craiova pe bursa, aceasta detinand o participatie de circa 22% din companie.
SIF Oltenia a vandut in ultimele luni pachete de cateva mii de actiuni in piata, la preturi cuprinse intre 9 si 24 lei/actiune.
"Am vrut doar sa testam, sa vedem cum merge piata. Deocamdata asteptam sa vedem ce se intampla si speram ca vom avem o iesire fructuoasa", spune Tudor Ciurezu, directorul general adjunct al SIF Oltenia. Potrivit acestuia, compania detine suprafete importante de teren, de peste 100 de hectare, care trebuiesc luate in calcul la evaluarea Automobile Craiova.
Actiunile Automobile Craiova sunt cotate pe piata RASDAQ, ieri acestea scazand usor, cu 0,4%, si inchizand sedinta la pretul de 28,4 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO