Burse - Fonduri mutuale

Cum se va calcula si plati impozitul pe veniturile obtinute de pe piata de capital

27.05.2010, 23:09 43

Asociatia Brokerilor a reusit sa agreeze cu Ministrul FinantelorPublice, Sebastian Vladescu, unele norme mai relaxate de impozitarepe piata de capital decat cele expuse in proiectul de ordonanta deurgenta pentru modificarea Codului Fiscal elaborat de MinisterulFinantelor care a fost facut public recent.

Potrivit Asociatiei Brokerilor, "societatile de servicii deinvestitii financiare si institutiile de credit nu vor mai fiobligate sa retina si sa vireze catre stat impozitul rezultat dincastigurile obtinute de catre clientii lor din transferultitlurilor de valoare tranzactionate pe piata de capital". Insa,investitorii vor trebui sa vireze trimestrial catre stat impozitulpe castigurile nete din piata de capital de 16%.

Cu alte cuvinte, investitorii nu vor mai plati sume anticipatecatre stat, ci un impozit pe castigul regularizat la trimestru.Pana acum, SSIF-urile retineau 1% din castigurile investitorilor sila final de an se facea regularizarea impozitarii.

Totodata, investitorii vor putea sa-si compenseze pierderilerezultate la sfarsit de an, raportate de contribuabili catreAdministratia Financiara, cu castigurile din urmatorii cinci anifiscali. Pierderile de pe piata de capital vor putea fi reportateastfel pentru anii urmatori incepand cu anul 2010.

Un astfel de sistem de reportare a pierderilor a fost facilitatede catre MF doar pentru anul 2008 cu compensare a castigurilor din2009. Pierderile din 2009 nu s-au raportat pentru anul 2010.

"Aceasta varianta a fost avizata cu ministrul Finantelor in urmacu o saptamana, insa am emis acest comunicat acum ca urmare ainformatiilor aparute in presa cu privire la proiectul modificat alCondului Fiscal care este mai vechi. Sistemul a fost gandit pentrua fi similar cu cel impus societatilor comerciale", a precizat DanPaul, presedintele Asociatiei Brokerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO