Burse - Fonduri mutuale

Cum sunt evaluate acţiunile Băncii Transilvania şi ale BRD de la Bursa de Valori Bucureşti comparativ cu alte 40 de acţiuni bancare din Europa

Cum sunt evaluate acţiunile Băncii Transilvania şi ale...

Autor: Liviu Popescu

27.09.2023, 07:00 1123

♦ Deşi de la începutul anului acţiunile TLV au plus 26%, iar acţiunile BRD au plus 18%, acestea sunt subevaluate în raport cu mediana.

Cu un raport între cea mai recentă capitalizare şi profitul net al ultimelor 12 luni de 6,1 pentru Banca Transilvania (simbol bursier TLV) şi de 6,9 ori pentru BRD Soc Gen (BRD), acţiunile bancare din structura indicelui BET de la Bursa de Valori Bucureşti sunt mai ieftine comparativ cu cele europene chiar şi cu 40%.

Iar asta, spun analiştii, arată subevaluarea acţiunilor bancare de la Bucureşti şi potenţialul de creştere al acestora. De la începutul lui 2023 acţiunile TLV au plus 26% pe o bursă în creştere cu 22% prin prisma BET, iar BRD plus 18%, arată datele BVB.

„Datele actuale indică un echilibru substanţial între prudenţa investitorilor şi optimismul legat de viitorul sectorului bancar din România. Comparând PER-ul băncilor din România cu mediana băncilor europene, putem observa o perspectivă optimistă pentru viitor“, spune Roxana Stejerean, analist financiar al Goldring.

De exemplu, mediana a 40 de acţiuni bancare prin prisma raportului capitalizare/profit net din regiune, dintr-o listă care include nume precum OTP la Budapesta, Alior, Getin Holding, mBank, Bank Millenium la Varşovia, HSBC, Citigroup, Intesa Sanpaol la Germania, este de 10,5.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO