Burse - Fonduri mutuale

Damian: Inca nu s-a discutat delistarea Zentiva de la BVB

Damian: Inca nu s-a discutat delistarea Zentiva de la BVB
15.03.2009, 17:57 70

Grupul francez Sanofi-Aventis, care a preluat 96,8% din actiunile companiei farmaceutice Zentiva din Cehia, intentioneaza sa delisteze actiunile acesteia de pe Bursa din Praga si GDR-urile care se tranzactioneaza pe Bursa de la Londra.

Grupul nu a luat inca o decizie privind delistarea actiunilor diviziei din Romania a Zentiva de pe Bursa de la Bucuresti, insa ar putea derula o oferta publica de preluare obligatorie in valoare de peste 11 mil. euro pentru preluarea participatiilor minoritare in cadrul companiei.
"Inca nu s-a discutat despre delistare sau despre o oferta publica de preluare", a declarat pentru ZF Dragos Damian, directorul general al Zentiva Romania, fosta Sicomed Bucuresti.
Sanofi-Aventis ar putea fi obligat insa sa deruleze o oferta publica de preluare obligatorie pentru participatiile minoritare in cadrul Zentiva Romania, potrivit proiectului de instructiune al CNVM, care cere derularea unor astfel de operatiuni si la schimbarea actionarului majoritar indirect. Grupul ceh Zentiva detine in prezent 76% din actiunile subsidiarei din Romania, dupa ce a preluat in 2005 51% din companie prin achizitia vehiculului de investitii Venoma Holdings, iar in 2006 a mai cumparat 25% de pe Bursa prin intermediul unei oferte publice de preluare obligatorie.
Pentru restul de 24% din actiuni, Sanofi-Aventis ar putea oferi actionarilor minoritari un pret de circa 0,47 lei/actiune, adica aproape 11 mil. euro pentru tot pachetul. Ultimul pret de tranzactionare al actiunilor Zentiva a fost vineri de 0,354 lei/actiune, dupa ce acestea au castigat aproape 30% in ultima luna pe fondul asteptarilor investitorilor privind derularea unei oferte publice de preluare.
Potrivit legii pietei de capital, pretul de oferta va fi stabilit prin aplicarea a trei metode. Prima si cea mai simpla evaluare este pe baza pretului mediu de tranzactionare de pe Bursa din ultimele 12 luni. Intre 14 martie 2008 si 13 martie 2009, pretul mediu al actiunilor Zentiva a fost de 0,47 lei/actiune, cu 32% peste ultimul pret din piata. A doua metoda de evaluare este pe baza valorii activului net (capitalurile proprii). Prin aplicarea acestei metode ar rezulta un pret de 0,681 lei/actiune, aproape dublu fata de cotatia actuala, avand in vedere ca valoarea capitalurilor proprii ale companiei se ridica la sfarsitul lunii septembrie 2008 la 284 mil. lei.
A treia metoda de stabilire a pretului de oferta este printr-un raport de evaluare independent.
Zentiva Bucuresti a inregistrat in primele noua luni ale anului trecut o cifra de afaceri de 156,9 mil. lei (42,6 mil. euro) si un profit net de peste 23 mil. lei (6,3 mil. euro). Compania avea un grad de indatorare redus, valoarea datoriilor totale la finele lunii septembrie fiind de 69,7 mil. lei fata de o valoare a activelor totale de 355 mil. lei. Nu in ultimul rand, compania dispunea de lichiditati semnificative, avand 133,8 mil. lei in depozite bancare.
Zentiva Bucuresti urmeaza sa publice rezultatele financiare preliminare pe 2008 peste o saptamana, pe data de 23 martie.
Producatorul ceh de medicamente Zentiva, actionarul majoritar al Zentiva Romania, a anuntat ca a initiat procedurile de delistare de la bursele din Praga si Londra dupa preluarea companiei de catre grupul farmaceutic francez Sanofi-Aventis. Sanofi-Aventis a anuntat, la sfarsitul lunii februarie, ca a incheiat preluarea producatorului ceh de medicamente generice Zentiva, pentru doua miliarde de dolari. Participatia de 96,8% permite grupului francez sa solicite retragerea actionarilor minoritari din cadrul Zentiva.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO