Burse - Fonduri mutuale

De ce se divizează Generalcom, unul dintre cei mai mari proprietari de imobile din Capitală

De ce se divizează Generalcom, unul dintre cei mai mari proprietari de imobile din Capitală

Foto: Silviu Matei

Autor: Adrian Cojocar

26.12.2011, 19:58 3451

Firma specializată în închirierea de spaţii comerciale Generalcom Bucureşti (GECM), controlată de omul de afaceri Alain Bonte (FOTO), se va diviza prin desprinderea unei părţi din patrimoniul societăţii care constă în principal în deţinerea societăţii la reţeaua de farmacii Centrofarm Bucureşti (CEOF).

Propunerea a fost discutată şi aprobată recent de către acţionarii societăţii, participaţia la Centrofarm urmând să fie mutată pe o nouă firmă înfiinţată şi denumită General Farma Invest.

Înainte de divizare Generalcom deţinea o participaţie de 89,7% din acţiunile reţelei de farmacii Centrofarm şi un pachet de 28% din titlurile producătorului de medicamente Sintofarm.

În ultimii ani Centrofarm a raportat pierderi însemnate care au afectat şi profitabilitatea Generalcom, motiv pentru care proprietarul companiei a decis să separe cele două activităţi. Generalcom este una dintre cele mai valoroase şi profitabile companii de pe bursă, iar în urma procesului de divizare compania a fost evaluată la 235,7 mil. lei (circa 56 mil. euro), puţin peste capitalizarea actuală de piaţă, de 220 mil. lei.

"Dintre activele financiare deţinute de Societate, participaţiile în Centrofarm au fost singurele care s-au devalorizat, influenţând negativ rezultatele financiare anuale ale Generalcom. Mai mult, datorită dezvoltării agresive a Centrofarm în anii 2007 şi 2008, intervenirea crizei economice imediat după deschiderea de farmacii noi, dar şi dificultăţile prin care a trecut sistemul de sănătate, a făcut ca Centrofarm să acumuleze până la 31.12.2010 o pierdere de 25 milioane de lei, ceea ce a făcut-o neatractivă pentru investitori", se arată în proiectul de divizare al Generalcom.

Compania deţine imobile amplasate la parterul blocurilor şi situate în mai toate sectoarele din Capitală.

Generalcom a distribuit dividende în anii anteriori în precent cuprins între 30% şi 100% din profitul obţinut. În ultimii trei ani compania a plătit către investitori dividende în valoare totală de 12,56 mil. lei (peste 3 mil. euro).
Alain Bonte este unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri de pe bursă, averea lui fiind estimată pe piaţă la circa 207,9 mil. lei (aproape 50 mil. euro), în condiţiile în care controlează direct şi indirect circa 94,5% din acţiunile Generalcom.
El va controla în proporţie de 94,5% firma General Farma Invest, care va deţine pachetul majoritar de acţiuni al Centrofarm, în timp ce Catia Rădulescu va avea o participaţie de 5,75% din acţiunile General Farma Invest.

După divizare, Alain Bonte va deţine totodată în nume propriu un pachet de aproape 37% din acţiunile Generalcom şi 45,6% prin vehiculul înregistrat în Luxemburg Iberestate International.

Generalcom a obţinut în primele nouă luni un profit net de 8,6 mil. lei, în scădere cu 5,8% faţă de acelaşi interval din 2010 şi venituri din activitatea de exploatare în creştere cu 25%, la 20,3 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO