Burse - Fonduri mutuale

Deloitte România: Devine esenţială maniera în care companiile listate fac estimări şi comunică cu investitorii

Investitorii sunt puşi la grea încercare de COVID-19. Ce pot face companiile?

Irina Dobre, partener audit Deloitte România

Irina Dobre, partener audit Deloitte România

Autor: Liviu Popescu

03.04.2020, 00:02 812

Irina Dobre, partener audit Deloitte România, şi Vasile Rusu, manager audit Delloite România, consideră că răspândirea COVID-19 în ramurile economiei a creat un cutremur în pieţele financiare şi că situaţiile financiare pentru 2019 vor fi afectate doar prin prisma informaţiilor prezentate în notele însoţioare, ca impact al evenimentelor ulterioare.

„La o analiză prospectivă, contextul COVID-19 va avea un impact contabil vizibil asupra viitoarelor date de raportare, cea mai apropiată fiind raportarea financiară interimară din primul trimestru al anului 2020, când vor fi înregistrate cel mai probabil scăderi semnificative, în principal ale activelor”, scriu cei doi într-o opinie intitulată „Priorităţile societăţilor listate la bursă în materie de raportare financiară în contextul COVID-19” şi transmisă ZF. Opinia integrală poate fi citită pe zf.ro.

Ce este de făcut? Cei doi notează că luând în considerare nivelul ridicat de incertitudine creat de contextul COVID-19, este dificil de realizat o evaluare completă a modului în care se va derula procesul de raportare financiară, precum şi a impactului financiar generat. Dar că devin esenţiale unele aspecte

.„Devine esenţială maniera în care societăţile listate fac estimări şi reacţionează la acest eveniment, ţinând cont de particularităţile fiecărui domeniu de activitate. Devine şi mai importantă, în aceste momente, menţinerea încrederii investitorilor pentru a face faţă volatilităţii şi dificultăţilor economice, iar pentru aceasta este nevoie de prezentarea cât mai transparentă a situaţiei societăţii, a măsurilor luate, a impactului operaţional şi estimarea impactului financiar”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO