Burse - Fonduri mutuale

Dinel Staicu s-a plictisit sa astepte dividende de la greci: Vanzarea actiunilor de la Bancpost aduce 12 mil. euro in conturile SIF Oltenia

Dinel Staicu s-a plictisit sa astepte dividende de la greci: Vanzarea actiunilor de la Bancpost aduce 12 mil. euro in conturile SIF Oltenia

Dinel Staicu

12.06.2009, 00:00 152

Tranzactia evalueaza Bancpost la 346 mil. euro, mai mult decat capitalizarea Bancii Transilvania, care este evaluata pe Bursa la 302 mil. euro. Cumparatorul pachetului este actionarul majoritar al bancii romanesti, grupul elen EFG Eurobank, care detinea inainte de aceasta tranzactie 84,73% din actiunile Bancpost. Grecii si-au majorat astfel participatia la 88,22%.

"Ei nu au acordat dividende in ultimii ani si nu se intrevedeau perspective pentru plata de dividende nici in anii urmatori si am considerat ca este mai bine sa iesim din actionariat mai ales ca este si o societate inchisa. Ne-a avantajat si pretul", spune Florian Buzatu, directorul economic al SIF Oltenia.
Anul acesta, SIF Oltenia a realizat o alta tranzactie importanta, dupa ce a vandut catre Ford o participatie de 23% din actiunile Automobile Craiova (AUCS) in urma careia a incasat 18 mil. euro.
Dinel Staicu, presedintele SIF Oltenia, a declarat recent ca vrea sa scape portofoliul societatii de "active toxice" in valoare de 25 mil. lei (circa 6 mil. euro), la societati care nu ofera dividende, cu care lucreaza greu sau care sunt falimentare.
 
Lichiditatile Sif Oltenia urca la 50 mil. euro
Tranzactiile de anul acesta au majorat substantial lichiditatile SIF Oltenia, dupa ce la finele anului trecut societatea mai dispunea de lichiditati de cateva milioane de lei. La finele lunii aprilie, SIF Oltenia avea in conturi 20 mil. euro, ca urmare a vanzarii participatiei la Automobile Craiova. Compania urma sa incaseze dividendele de la BCR, BRD si Banca Transilvania, in valoare de circa 17,5 mil. euro, astfel ca, luand in calcul si tranzactia de ieri, disponibilitatile SIF ar putea urca la 50 mil. euro.
Conducerea SIF Oltenia spune ca ar putea investi banii din tranzactia de la Bancpost in principalele sectoare in care activeaza, respectiv cel farmaceutic si cel bancar, dar ca se va incerca si o diversificare a portofoliului daca vor exista oportunitati in piata. De altfel, SIF Oltenia a cumparat in ultimele doua luni de pe Bursa pachete de actiuni la BRD si Biofarm Bucuresti, unde detine participatii semnificative.
 
SIF Muntenia a vandut inca din 2004
SIF Oltenia este a doua dintre cele cinci societati de investitii financiare care iese din actionariatul Bancpost, dupa SIF Muntenia (SIF4), care a vandut la finele anului 2004 un pachet de 5,1% din actiunile bancii cu 9,58 mil. euro. De la acea data SIF-urile au mai venit fiecare cu circa 4 mil. euro la capitalul bancii, in cadrul unei majorari de capital derulata in 2007.
Actiunile Bancpost erau inregistrate in contabilitatea SIF Oltenia la valoarea de circa 27 mil. lei (6,4 mil. euro), respectiv o suma de aproape doua ori mai mica decat cea rezultata in urma tranzactiei de ieri.
Cu toate acestea, SIF-urile contabilizeaza participatiile la banci nelistate la o valoare mai mica decat cea reala, respectiv capitalurile proprii ale acesteia ajustate cu un indice care reflecta procentul detinerii SIF in capitalul social.
 
Participatiile SIF, diluate in urma majorarilor de capital
La finele anului trecut, EFG Eurobank a prins pe picior gresit SIF-urile, care din lipsa de lichiditati n-au putut participa la majorarea de capital a Bancpost si din aceasta cauza si-au diluat participatiile in banca de la 5,1% la circa 3,5%. Bancpost si-a majorat atunci capitalul social de la 448, 5 mil. lei la 662,2 mil. lei. SIF-urile trebuia sa vina fiecare cu aproximativ 20,3 mil. lei pentru a-si pastra detinerile.
Bancpost are in prezent in derulare o noua majorare de capital, la care SIF-urile trebuie sa vina din nou cu cash, de aceasta data insa cea mai mare parte din suma cu care va fi majorat capitalul bancii este compusa din prime de emisiune din majorari de capital anterioare si conversia unor creante asupra Bancpost ale actionarului majoritar. SIF Oltenia s-a angajat sa cedeze si actiunile gratuite pe care le-ar fi primit in cadrul acestei majorari. In urma procesului care este in curs de desfasurare, capitalul Bancpost urmeaza sa urce cu 430 mil. lei (circa 102 mil. euro), pana la 1.092 mil. lei (260 mil. euro).
Bancpost este singura banca autohtona aflata in topul primilor zece jucatori de pe piata care a inregistrat in primul trimestru pierdere, in conditiile in care restul bancilor au anuntat profituri, unii chiar in crestere semnificativa.
Sucursala locala a grupului EFG Eurobank a inregistrat in primul trimestru din acest an o pierdere de 4,1 mil. euro, comparativ cu un profit net de 10 mil. euro in aceeasi perioada din 2008. Banca elena a incheiat si ultimul trimestru din 2008 cu pierderi, care s-au cifrat la circa 8 mil. euro.
Activele grupului Eurobank din Romania au urcat usor pe parcursul acestui an, ajungand in martie la peste 6 mld. euro.
 
SIF Transilvania si SIF Moldova discuta si ele exitul de la Bancpost
Conducerea SIF Transilvania spune ca negociaza de asemenea cu grupul EFG Eurobank vanzarea pachetului de 3,488% din actiunile Bancpost.
"M-a luat prin surprindere tranzactia de la Bancpost. Noi negociem cu grecii de jumatate de an si mai bine vanzarea pachetului. Din pacate cei de la SIF Oltenia nu ne-au avertizat ca vand. N-a fost o negociere colectiva. O sa vindem si noi", spune Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania.
Motivele invocate de conducerea SIF Oltenia pentru exitul de la Bancpost sunt mentionate si de reprezentantii SIF Transilvania.
"De ce sa stam la cheremul politicilor propuse de actionarul majoritar, care nu plateste dividende?", intreaba retoric Fercala.
Liviu Doros, vicepresedintele SIF Moldova, este de parere ca pretul obtinut de SIF Oltenia pe pachetul de la Bancpost este unul bun, el confirmand ca SIF-ul pe care-l conduce a purtat de asemenea discutii pentru vanzarea participatiei bancare.
"Da, au fost discutii pentru Bancpost, dar nu sunt finalizate. Mi s-a parut un pret bun", spune el.
 
Cate o tranzactie pe luna
Februarie 2009: SIF Oltenia a vandut participatia de 6,3% detinuta la fabrica de incaltaminte Guban Timisoara pentru 3 mil. lei.
Martie 2009: SIF Oltenia iese si de la International Sinaia, vanzandu-si pachetul minoritar de 6,56% pentru 2,67 mil. lei.
Aprilie 2009: Vanzarea pachetului minoritar la Automobile Craiova catre Ford pentru 75 mil. lei (18 mil. euro) este cea mai mare tranzactie din ultimul an pentru SIF Oltenia.
Mai 2009: SIF Oltenia vinde si pachetul de 37,6% detinut la PIM Sibiu pentru 5,9 mil. lei (1,4 mil. euro).
Iunie 2009: Exitul de la Bancpost mai aduce 12,15 mil. euro in conturile SIF Oltenia.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO