Burse - Fonduri mutuale

Dinu Patriciu a primit avizul pentru preluarea Unicredit Securities

Dinu Patriciu a primit avizul pentru preluarea Unicredit Securities

Dinu Patriciu, unul dintre cei mai influenti oameni de afaceri din Romania, a fost anchetat intr-un dosar in care este acuzat de manipularea pietei de capital

31.01.2008, 18:50 24

Rompetrol Holding, companie controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu, a primit avizul CNVM pentru a prelua firma de brokeraj UniCredit Securities. Patriciu este unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Romania, cu o avere estimata la 3 mld. dolari, dar si un personaj controversat, fiind anchetat intr-un dosar in care este acuzat de manipularea pietei de capital.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat solicitarea Rompetrol Holding de a prelua un pachet de 99,99% din capitalul social al societatii de brokeraj. Patriciu a incheiat un acord cu Unicredit Tiriac Bank inca de la jumatatea anului trecut pentru preluarea Unicredit Securities, valoarea tranzactiei fiind estimata atunci la 1,7 mil. euro.
Unicredit Securities este cea de-a doua societate de brokeraj a grupului Unicredit Tiriac, care mai detine si CA IB Securities, una dintre primele patru societati de brokeraj de la Bursa. Societatea a fost scoasa la vanzare de Unicredit Group la inceputul anului 2007, ca urmare a fuziunii dintre UniCredit, HVB Bank si Banca Tiriac.
UniCredit Securities s-a plasat anul trecut pe locul 67 in topul companiilor de brokeraj, cu o valoare a tranzactiilor intermediate de 24,47 mil. lei (7,3 mil. euro).
Principalul activ al UniCredit Securites sunt actiunile detinute la Bursa de Valori, care reprezinta circa 1,4% din capitalul acesteia. Cumparatorul mai are avantajul dreptului de tranzactionare la Bursa de Valori, a carui obtinere costa, cu tot cu cheltuielile de constituire a unei societati de brokeraj, circa 100.000 de euro.
Potrivit informatiilor din piata, Patriciu a mai detinut anterior o societate de brokeraj, TVM (actuala Eastern Securities), care este controlata acum de familia senatorului UDMR Verestoy Attila. De altfel, Eastern Securities isi are sediul intr-o cladire de birouri apartinand grupului Rompetrol.
Fostul director al TVM, Claudiu Simulescu, a fost anchetat alaturi de Patriciu intr-un dosar in care omul de afaceri este acuzat de manipularea pietei de capital, prin intermediul unor tranzactii realizate in momentul listarii la Bursa a companiei Rompetrol Rafinare (RRC), in aprilie 2004.
Firma Rompetrol Holding, inregistrata in Elvetia, a incheiat la sfarsitul lunii august din 2007 un acord pentru vanzarea catre compania petroliera de stat din Kazahstan, KazMunaiGaz, a unei participatii de 75% din actiunile The Rompetrol Group, in cadrul unei tranzactii de circa 2,7 mld. dolari. Patriciu a incasat circa 2 mld. dolari in urma acestei tranzactii.
El a anuntat anul trecut ca va investi circa 70-75 mil. dolari in constructia unei universitati particulare, prin intermediul fundatiei "Dinu Patriciu". Recent, Patriciu a achizitionat si 30% din restaurantul de lux Heritage, pentru 500.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO