Burse - Fonduri mutuale

Dividendele SIF-urilor au ajuns la mana Ministerului Finantelor

Dividendele SIF-urilor au ajuns la mana Ministerului Finantelor

Mihai Fercala, presedinte al SIF3

08.03.2009, 18:00 39

Cu o luna si jumatate inainte de AGA, SIF-urile inca nu stiu daca au incheiat anul trecut cu profit sau pe pierdere si daca vor distribui dividende, totul depinzand de modificarea unui ordin al CNVM aflat in avizare la Ministerul de Finante.

SIF-urile si Fondul Proprietatea nu vor mai acorda in acest an dividende si nu vor mai avea nici bani pentru investitii daca Ministerul Finantelor (MF) nu aproba in urmatoarele doua saptamani ordinul CNVM care ar da voie acestora sa inregistreze pierderile rezultate din reevaluarea activelor financiare in bilant si nu pe contul de profit si pierdere, asa cum prevad reglementarile in vigoare.
Scaderile puternice de pe Bursa din 2008 au determinat o scadere puternica a valorii actiunilor detinute in portofolii de SIF-uri, pierderile rezultate din reevaluarea participatiilor anuland in cea mai mare parte profiturile preliminare raportate de acestea pe 2008. Pierderile respective sunt insa doar potentiale si reflecta diferenta dintre pretul pe care l-ar incasa SIF-urile din vanzarea actiunilor din portofoliu si costul de achizitie. In anii precedenti, cand cresterile de pe Bursa au urcat valoarea participatiilor SIF, acestea nu au inregistrat castigurile potentiale in contul de profit si pierdere, ci in capitalurile proprii.
SIF Transilvania (SIF3), care a raportat un profit net preliminar de 94,6 mil. lei, propune actionarilor distribuirea de dividende de 32,7 mil. lei si repartizarea sumei de 57,15 mil. lei pentru investitii. Dividendul brut propus este de 0,03 lei/actiune, cu 20% mai mic decat anul trecut. Propunerile sunt conditionate insa de modificarea ordinului CNVM privind modul de inregistrare a deprecierii participatiilor din portofoliu. "Atat situatiile financiare, cat si profitul de repartizat, in actuala forma, sunt conditionate de modificarea Ordinului CNVM nr. 75/2005 privind modul de constituire a ajustarilor pentru pierderea de valoare a imobilizarilor financiare, in sensul prevederilor art. 36 din Directiva a IV-a CEE. Mentionam ca in prezent aceste ajustari s-au inregistrat direct in capitalurile proprii, conform articolului sus mentionat. Daca pana in data de 23.03.2009 nu va aparea ordinul CNVM modificat conform cererii SIF-urilor, care sa permita inregistrarea ajustarilor direct in capitalurile proprii, situatiile financiare se vor modifica in sensul operarii acestor ajustari prin contul de profit si pierdere, situatie in care societatea nu va mai inregistra profit", sustin reprezentantii SIF Transilvania in convocatorul AGA transmis Bursei.
In aceeasi situatie se afla SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Oltenia (SIF5), care si-au inregistrat deprecierile de active in capitalurile proprii si au raportat profituri. Cele doua SIF-uri nu au convocat deocamdata AGA si nu au oferit informatii privind propunerile de dividend.
In cazul in care reglementarile actuale se mentin, cele trei SIF-uri ar putea ajunge in situatia SIF Moldova (SIF2), care si-a inregistrat pierderile din deprecierea investitiilor pe Bursa, in valoare de peste 140 mil. lei, in contul de profit si pierdere, raportand un profit net de 1,9 mil. lei, de 34 de ori mai mic decat in 2007. Reprezentantii SIF Moldova au propus actionarilor nedistribuirea de dividende.
SIF Muntenia (SIF4) a procedat la fel ca SIF Moldova, insa pierderile din deprecierea activelor au fost mai mici, de circa 63 mil. lei, astfel ca nu i-au afectat foarte mult rezultatul final, societatea raportand un profit net de 91,5 mil. lei (24,9 mil. euro). SIF Muntenia a propus actionarilor distribuirea unui dividend brut de 0,04 lei/actiune, fata de 0,07 lei/actiune anul trecut.
Intr-o situatie similara se afla si Fondul Proprietatea, care a raportat pierderi record de 3,41 mil. lei (926 mil. euro) pentru anul trecut, ca urmare a reevaluarii participatiilor detinute in cadrul companiilor listate. Operational, fondul a inregistrat un profit brut de 472,6 mil. lei, astfel ca daca ordinul CNVM va fi modificat, actionarii fondului vor beneficia de dividende reprezentand 50% din profitul anului trecut.
CNVM a cerut la sfarsitul lunii februarie avizul Ministerului de Finante pentru modificarea Ordinului 75 din 2005 astfel incat ajustarile de valoare a activelor societatilor de investitii financiare sa nu fie realizate in contul de profit si pierdere, ci in bilant. Ministerul de Finante nu a oferit inca un raspuns oficial privind aceasta problema.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO