Burse - Fonduri mutuale

Doar SIF-urile mai misca pe piata. in jos

06.06.2006, 00:00 13

Bursa a inceput saptamana la fel de linistit ca in sedintele precendnete, cu un rulaj zilnic scazut de 11,4 mil. lei (3,2 mil. euro). Doar SIF-urile au mai miscat ieri in piata, dar si lichiditatea acestora a fost modesta.

Indicele BET a pierdut 0,33% in sedinta de luni, actiunile Bancii Transilvania fiind singurele titluri lichide care au reusit sa se interpuna in plutonul SIF-urilor ca volum de tranzactionare, rulajul atingand 0,87 mil. lei (0,16 mil. euro).

Toate SIF-urile au inregistrat scaderi ieri, situate intre 0,5% si 2%, cele mai tranzactionate dintre acestea fiind, ca si in sedintele precedente, SIF Oltenia si SIF Moldova, cu rulaje de 0,43 mil. euro, respectiv 0,36 mil. euro. Indicele BET-FI a coborat ieri cu 1,7%.

Actiunile BRD si Petrom au inregistrat volume de tranzactionare foarte scazute si au inchis la aceleasi preturi ca in sedinta de la sfarsitul saptamanii trecute.

"In urmatoarea saptamana ma astept sa avem zile cu cresteri si altele cu scaderi, insa cu oscilatii de mica amplitudine. Inca trecem printr-o perioada de consolidare pe piata, lichiditatea scazuta se va mentine in continuare pe termen scurt", a declarat Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities.

"Pe termen mai lung ma astept la o revenire spectaculoasa, mai ales dupa clarificarea Codului fiscal, pentru ca multe companii au acumulat rezultate destul de bune de la inceputul anului, iar acestea nu se regasesc in pretul titlurilor cotate la Bursa. Propunerea de Cod fiscal a speriat multi investitori. Cei mai multi dintre acestia nu speculeaza, cautand mai ales investitiile pe termen lung, iar daca acestia nu sunt avantajati fata de cei speculativi, nu vad de ce nu s-ar indrepta catre pietele mai avantajoase din acest punct de vedere. Pe cele mai multe piete dezvoltate impozitele pe profitul din investitii la bursa se situeaza la nivelul a 1% sau sunt chiar nule", a continuat el.

"De asemenea, pana la finalul anului perspectivele aderarii la UE si faptul ca se anunta privatizari importante fac si mai atractive investitiile pe Bursa", crede Simionescu.

El spune insa ca propunerea Ministerului de Finante privind impozitarea pe Bursa ar putea descuraja investitorii.

"Am inteles ca Asociatia Brokerilor a venit cu anumite propuneri de proiect in vederea modificarii Codului fiscal", a declarat Adrian Ceuca, directorul general adjunct al SSIF Broker.



Actiunile SIF Banat-Crisana au pierdut 0,52%, inregistrand cea mai mica scadere printre SIF-uri, restul coborand cu aproximativ 2%. Volumul de tranzactionare a fost unul redus, de 1 mil. de lei (0,28 mil. euro), cele mai tranzactionate fiind insa SIF Oltenia si SIF Moldova, cu un rulaj dublu. "SIF-urile sunt afectate inca de neclaritatea Codului fiscal. Pretul din piata a devenit foarte atractiv fata de activele detinute. Numai cuponarii sunt la vanzare, investitorii pe termen lung asteptand sa vada ce se intampla in continuare", a declarat Adrian Simionescu. Aceste titluri au pierdut 22% din valoare de la inceputul anului, in timp ce indicele BET-FI a coborat cu 16,6% in aceeasi perioada.



Titlurile Bancii Transilvania au scazut cu 0,56%, fiind cele mai tranzactionate actiuni lichide, cu exceptia SIF-urilor, cu un rulaj de 0,87 milioane lei (0,24 milioane euro). Cealalta banca de la Bursa, BRD, a reusit sa inchida sedinta de ieri in stagnare la nivelul ultimului pret de vineri de 16,6 lei/actiune. "Chiar si titlurile Bancii Transilvania par subevaluate la momentul curent, desi pretul se mentine destul de bine. Pana la finalul anului cred ca aceste actiuni se vor afla pe un trend crescator", este de parere Adrian Simionescu. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a realizat la pretul de 0,895 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a Bancii Transilvania atinge 0,6 miliarde de euro.



AcTiunile Compa Sibiu au pierdut 6,6% pana la sfarsitul zilei de tranzactionare de ieri pe un rulaj de 0,44 milioane de lei (0,12 milioane de euro). "Cred ca unii dintre investitori au decis sa iasa la vanzare pe aceste titluri, insa cred ca isi vor reveni foarte curand, scaderea este doar una temporara, variatia mare fiind specifica actiunilor mai putin lichide. Si rezultatele de pe primul trimestru ale companiei ar putea fi una din cauzele acestei scaderi", spune Adrian Simionescu. La finalul lunii mai s-a inregistrat in registrul actionarilor ultima majorare de capital derulata de Compa. In cadrul acesteia, actionarii Compa au putut subscrie actiuni la pretul de 0,1 lei/actiune, egal cu valoarea nominala a titlurilor.



Titlurile Zentiva Bucuresti (fosta Sicomed) au facut obiectul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, valoarea de tranzactionare fiind de 0,59 milioane de lei ( 0,11 milioane de euro). "Aceste titluri au iesit din vederea investitorilor dupa ce conducerea companiei a anuntat intentia de delistare a lor de la Bursa. Cred ca rulajul mai mare ca de obicei se datoreaza unor transferuri de pachete intre actionari. Investitorii se uita acum la alte societati cu acelas domeniu de activitate, cum ar fi Antibiotice, care au potential mai mare", spune Adrian Simionescu. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a realizat la un pret de 1,55 lei/actiune, egal cu pretul de inchidere de vineri.



Titlurile Petrotub Roman, cotate pe piata Rasdaq, au castigat 4,4% in sedinta de tranzactionare de luni. Valoarea la tranzactionare a acestor actiuni a fost de 0,12 milioane de lei ( 34.375 euro). Brokerii spun ca aprecierile puternice inregistrate de aceste actiuni s-ar putea datora speculatiilor derulate de unii investitori care mizeaza pe o eventuala delistare a societatii. "Zvonurile ca aceasta companie ar putea sa fie delistata curand au facut ca multi investitori sa speculeze momentul, dat fiind ca activul net se afla sub nivelul cotatiilor de pe Bursa", crede Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securieties. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a realizat la 9,4 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24