Burse - Fonduri mutuale

Dobanzile mari si actiunile mai scumpe au ajutat toate fondurile mutuale sa sara peste inflatie

29.12.2004, 00:00 24

Toate fondurile mutuale care au activat pe parcursul intregului an curent  au reusit sa ofere investitorilor un castig care sa acopere inflatia, estimata in 2004 la sub 10%, spre deosebire de anul trecut, cand au existat fonduri cu performante sub rata inflatiei de 14,1%.  Nu toate randamentele aduse de fondurile mutuale anul acetsa au depasit nivelul dobanzilor la depozite bancare, nivel care in functie de scadenta a ajuns pana la 18 - 19%.
Cele mai bune performante le-au avut fondurile cu investitii preponderent in actiuni cotate pe Bursa de Valori si RASDAQ, precum Napoca sau Intercapital, datorita cresterilor peste asteptari ale actiunilor.
Napoca, administrat de Globinvest,  fond cu mai mult de jumatate din activ plasat in actiuni cotate, a adus invetsitorilor un castig de 63% de la inceputul anului. Evolutia foarte buna a principalelor actiuni listate pe piata de capital de la noi a "ajutat" si performantele fondurilor diversificate, unde o parte importanta din active sunt plasate in actiuni cotate, chiar daca cea mai mare pondere in activul acestor fonduri este reprezentata in general de investitii in certificate de trezorerie. Dintre fondurile diversificate, cel mai mare randament l-a avut fondul BCR Dinamic, cu o crestere a unitatii de fond de peste 38% pentru acest an.  
 Pe piata romaneasca sunt preponderente totusi fondurile cu plasamente in active monetare, cu risc scazut, investitiile tolale in actiuni ale fondurilor detinand o pondere de sub 5% din totalul activelor fondurilor mutuale. Situatia este diferita pe piata europeana, unde actiunile au o pondere de 35% in plasamentele fondurilor, fata de 22% cat reprezinta plasamentele monetare.
O cauza pentru reticenta investitorilor a se orienta mai mult spre investitiile in actiuni consta si in faptul ca scandalurile legate de falimentul unor fonduri mutuale ca FNI sau FMOA, acestia fiind inclinati sa prefere fondurile cu un nivel redus de risc.
Ponderea redusa a plasamentelor in actiuni se datoreaza si faptului ca mai mult de jumatate din activele totale ale fondurilor care se ridicau la sfarsitul lunii noiembrie la 116 milioane de euro, reprezinta activele fondului DePfa Romanian Money Market, in fiintat de banca germana DePfa, prin fondul respectiv, banca  investind exclusiv in titluri de stat. Acest fond a fost transformat in cursul acestui an intr-un fond inchis de investitii.
Tendinta  de scadere a dobanzilor existenta pe piata dupa reducerile succesive ale dobanzii de interventie de catre Banca Nationala nu s-a resimtit rapid in performantele fondurilor cu profil monetar, randamentele acestora fiind afectate treptat odata cu ajungerea la maturitate a plasamnentelor in instrumente cu venit fix.
De asemenea, cele mai multe din aceste fonduri au plasamente importante si in obligatiuni, care chiar daca au dobanda indexata la dobanzile de pe piata, modificarea dobanzilor se face doar periodic, trimestrial sau semestrial.  Cu alte cuvinte, randamentele aduse de aceste fonduri vor scadea cel mai probabil anul viitor, dar va dura pana cand rezultatul va deveni "vizibil". Cea mai buna performanta intre fondurile cu plasamente preponderent in instrumente cu venut fix  a avut-o fondul Fortuna Gold, cu un randament de peste 17% .
In acest an au fost lansate alte doua noi fonduri, in timp ce altele au fost suspendate pentru ca nu indeplineau cerintele impuse de reglementarile CNVM. Certinvest a lansat fondul Orizont, cu aproape 80% din activ plasat in obligatiuni, iar societatea cu capital sloven KD Investments Romania a lansat fondul KD Maximus,  in cadrul acestuia ponderea cea mai mare detinand-o investitiile in actiuni. Un alt fond aparut pe piata a fost Omninvest, acesta fiind de fapt Fondul Mutual Petrolier Roman, societatea de admnistrare SIRA schimbandu-i numele.
Anul viitor sunt asteptate sa apara pe piata cel putin alte doua noi fonduri. Unul din acestea, administrat de Certinvest va face plasamente pe piata interna, inclusiv in lei, dar va avea unitatile de fond exprimate in euro, iar celalalt fond , administrat de CA IB Asset Management, societatea de administrare a investitiilor a HVB Bank, va investi in titluri de stat emise de tari din UE. Incepand din 2005, piata fondurilor mutuale romanesti este asteptata sa inregistreze o crestere importanta pe fondul liberalizarii contului de capital si a diferentelor intre randamnetele aduse de investitiile pe piata de la noi si de cele aduse de plasamentele pe piata internationala. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24