Burse - Fonduri mutuale

Dragolea: In ciuda cresterilor de ieri, piata va inchide saptamana pe minus

Dragolea: In ciuda cresterilor de ieri, piata va inchide saptamana pe minus
18.06.2009, 17:14 14

Piata de capital a revenit pe "verde" ieri, dupa ce primele trei sedinte de tranzactionare din saptamana au adus pierderi cuprinse intre 6,9% si 11,6% pentru principalii indici din piata.

Ieri, indicele general al pietei, BET-C, a crescut cu 2,1%, dupa ce in primele sedinte de tranzactionare din saptamana a coborat cu 7,1%. In acelasi timp, indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, a avansat cu 2,6%, dupa scaderi de 9,9%, in vreme ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a inchis sedinta in urcare cu 0,7%. In primele trei sedinte ale saptamanii, BET-FI s-a corectat cu 11,6%, cea mai puternica scadere, de 6,8%, consemand-o miercuri.
"Era de asteptat sa vedem cresteri in sedinta de ieri, in conditiile in care dupa orice corectie mai puternica apare si un rebound. In orice caz, conteaza foarte mult situatia de pe pietele externe si ceea ce se intampla acolo, in special in SUA, in conditiile in care la noi s-a amanat decizia privind pragul de detinere la SIF-uri", spune Octavian Dragolea, broker IFB Finwest. Acesta este de parere ca investitorii sunt in asteptare in momentul de fata si nu crede ca vor mai veni in continuare sedinte cu corectii la fel de mari precum cele din sedintele trecute.
Lichiditatea din piata s-a mentinut destul de jos in sedinta trecuta, ruajul de la Bursa ridicandu-se la 14,7 mil. lei (3,5 mil. euro).
Investitorii au continuat sa-si plaseze investitiile in cele mai lichide actiuni din piata, cum ar fi SIF-urile, actiunile bancilor sau in titlurile Petrom (simbol SNP). Cea mai mare lichiditate din piata, de 3,7 mil. lei (0,88 mil. euro), a fost atinsa ieri de titlurile SIF Oltenia (SIF5), in vreme ce SIF Moldova (SIF2) si BRD SocGen (BRD) au ocupat urmatoarele doua locuri, cu rulaje de 2,5 mil. lei, respectiv de 1,44 mil. lei.
Actiunile producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO), precum si titlurile rafinariei Rompetrol Rafinare (RRC) s-au aflat de asemenea printre cele mai cautate zece actiuni din piata.
Brokerii spun ca la ultimele corectii au contribuit si declaratiile presedintelui Romaniei privind situatia economica a tarii, si anume faptul ca Romania este in recesiune.
"Investitorii vechi nu reactioneaza la astfel de declaratii, insa cei noi se sperie atunci cand presedintele tarii vine si face astfel de afirmatii. Piata va inchide mai mult ca sigur aceasta saptamana sub nivelul saptamanii trecute, nu cred ca va creste vreun emitent atat de mult incat sa anuleze corectiile. Se simte putin si vacanta. Chiar daca investitorii nu pleaca in vacanta, acestia sunt mai putin interesati de piata de capital in aceasta perioada", spune Dragolea.
El este de parere ca investitorii ar trebui sa ramana conectati la piata in aceasta vara, in conditiile in care or sa vina rezultate financiare si se vor face prognoze privind evolutiile viitoare.
Pe plan international, principalele piete bursiere au cunoscut ieri evolutii oscilante. Indicele austriac ATX se aprecia inainte de inchiderea sedintei de tranzactionare cu 0,5%, in vreme ce indicele francez CAC-40 se deprecia cu aproape 0,2%. In Germania, indicele DAX se mentinea in jurul valorii de miercuri, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie scadea cu pana la 0,6%. In Statele Unite, ultima sedinta de tranzactionare a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) o scadere de aproape 0,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO