Burse - Fonduri mutuale

Erste aduce pe piata sase fonduri internationale

07.10.2008, 18:02 92

Societatea de administrare Erste Sparinvest din cadrul grupul austriac Erste - actionarul majoritar al BCR - a inregistrat un pachet de sase fonduri de investitii internationale la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) in vederea distributiei pe piata locala.

Cele sase fonduri deschise de investitii sunt inregistrate si supravegheate de catre Autoritatea Pietei Financiare din Austria si administrate de catre societatea Erste Sparinvest cu sediul in Viena si vor fi distribuite pe piata locala prin intermediul retelei de unitati bancare a BCR. In registrul CNVM au fost inscrise trei fonduri de actiuni - ESPA Stock Global Emerging Markets ESPA Stock Global si ESPA Stock Europe Emerging - si trei fonduri de obligatiuni - ESPA Bond Europe -, ESPA Bond Dollar si ESPA Bond Danubia, cu un volum total al activelor de peste 1,8 miliarde de euro.
Randamentele pe un an ale celor trei fonduri de actiuni sunt negative, fiind cuprinse intre minus 30% si minus 18% in euro, in timp ce doar un fond dintre cele trei fonduri de obligatiuni, mai exact ESPA Bond Danubia, care investeste in obligatiuni din Europa Centrala si de Est, a adus investitorilor randament pozitiv in euro in ultimul an, potrivit informatiilor disponibile pe site-ul administratorului.
"Inregistrarea celor sase fonduri de investitii internationale se inscrie in strategia grupului de diversificare a produselor investitionale. Chiar daca in prezent aversiunea la risc a investitorilor este ridicata, distributia acestor fonduri pe piata locala are in vedere un orizont mediu de timp. Speram ca pana la finalul lunii noiembrie sa putem demara procesul de distributie", a spus Dragos Neacsu, presedintele societatii de administrare BCR Asset Management.
Divizia locala de administrare a investitiilor din cadrul grupului BCR-Erste se va ocupa de instruirea personalului de vanzari din cadrul unitatilor bancare in vederea distributiei celor sase fonduri Erste.
BCR Asset Management (AM) este in prezent cel mai mare administrator de fonduri de investitii de pe piata locala, cu active in gestiune de peste 310 de milioane de lei (80 mil. euro). Din portofoliul BCR AM face parte si cel mai mare fond mutual - BCR Obligatiuni -, cu active nete de 146 de milioane de lei de la un total de 3.200 de investitori. Cu doua fonduri de obligatiuni in administrare, societatea intentioneaza sa fuzioneze BCR Obligatiuni si BCR Clasic pana la finalul anului.
"Nu vom mai astepta modificarea Regulamentului 15 din 2004 care reglementeaza piata fondurilor mutuale si vom fuziona cele doua fonduri de obligatiuni BCR Clasic si BCR Obligatiuni pana la sfarsitul anului", a conchis Neacsu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO