Burse - Fonduri mutuale

Euforie pe bursă, piaţa a atins un nou maxim

Euforie pe bursă, piaţa a atins un nou maxim

Autor: Stefan Musgociu

02.12.2013, 19:24 202

Intrările de bani noi în piaţă au de­cuplat, luni, Bursa de la Bucureşti de la linia majorităţii burselor interna­ţio­nale, astfel că piaţa locală a avansat cu 0,7%.

„Cred că în prezent piaţa locală recu­perează o parte a decalajului faţă de bur­sele internaţionale. Chiar dacă pen­tru moment indicii globali ating maxime şi se consolidează, piaţa de ca­pital din Ro­mânia confirmă perspec­ti­vele bune pen­tru următoarea perioadă, investitorii ur­mărind companiile cu rezultatele finan­ciare pozitive şi care ar putea distri­bui dividende, precum şi alţi emitenţi cu po­ten­ţial de creştere“, a declarat Bogdan Gherghe, analist la casa de brokeraj Tradeville.

După unele corecţii uşoare la mijlo­cul lunii noiembrie, piaţa a început să crească susţinută de intrarea de bani, plasaţi de investitorii atraşi în piaţă de oferta Romgaz, dar şi de cei care caută ran­damente mai ridicate din plasa­men­tele în acţiuni ca alternativă la scăderea dobânzilor acordate de bănci pentru depozite. Primul efect al noilor intrări de bani în piaţă a fost creşterea rulajelor zilnice, lichiditatea din acest an depăşind săptămâna trecută nivelul de 10 miliarde lei pentru prima dată în ultimii şase ani.

Bani au intrat în piaţă şi prin oferta în care Fondul Proprietatea a răscum­pă­rat 4,35% din propriile acţiuni, pentru 600 milioane lei (134,8 milioane euro).

Astfel, începând din 14 noiembrie, in­dicele BET-C (care nu include şi titlu­rile SIF-urilor) a crescut cu 4%, iar BET, al celor mai lichide zece acţiuni (fără SIF-uri), a avansat cu 5,25%.

Acţiunile SIF-urilor au urcat în ultimele două săptămâni cu 8,06% (SIF Transilvania) - 19,66% (SIF Muntenia), iar titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 8,49%.

„Evoluţia SIF-urilor din ultimele săptămâni este justificabilă din prisma rezultatelor înregistrate în primele zeci ale anului, fapt care ar influenţa distribuirea unor dividende foarte bune anul următor. Ştirea privind o eventuală schimbare a legislaţiei privind pragul de deţinere sau posibilitatea achiziţionării de participaţii între cele cinci SIF-uri a fost impulsul necesar pentru conti­nua­rea evoluţiei ascendente“, a afirmat analistul de la Tradeville.

„În acest context, considerăm că trendul actual ar putea continua, fiind influenţat de perspectivele bune asupra evoluţiei pieţei locale. Eventualele discuţii privind renunţarea la prag vor aduce, cel mai probabil, o volatilitate crescută pentru cele cinci acţiuni, materializarea proiectului putând fi un prim pas pentru reducerea discountului dintre cotaţii şi valoarea unitară a activului net“, a afirmat analistul de la Tradeville.

Cu titlurile Fondului Proprietatea au fost realizate 713 tranzacţii în valoare de 25,9 milioane lei. Titlurile FP au încheiat ziua la 0,856 lei, preţ cu 1,9% peste şedinţa anterioară.

„Principalul argument pentru evoluţia titlurilor Fondului Proprietatea din ultimele zile este legat de repornirea programului de răscumpărare de acţiuni, din data de 25 noeimbrie, FP urmând să achiziţioneze încă 178 milioane titluri (aproape 1,3% din toate acţiunile - n.r.)“, a afirmat Gherghe.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO