Burse - Fonduri mutuale

Financial Times: Scumpirile dezlănţuite din Turcia alimentează creşterea fulminantă a Bursei de Valori: 46% în două luni

Financial Times: Scumpirile dezlănţuite din Turcia...

Autor: Liviu Popescu

02.08.2023, 12:08 5057

Acţiunile turceşti au înregistrat câştiguri fulminante în această vară, în condiţiile în care o revizuire a politicii economice şi temerile legate de o nouă explozie a inflaţiei au atras pe piaţă economiştii locali şi investitorii străini, scrie publicaţia britanică Financial  Times.

Indicele de referinţă Bist 100 a crescut cu 46% de la sfârşitul lunii mai. Indicele a câştigat 14% în dolari americani în această perioadă, în pofida unei scăderi uriaşe a lirei, depăşind o creştere de 9% pentru indicele MSCI al pieţelor emergente, conform datelor FactSet.

Această revenire vine într-un moment în care economia Turciei, în valoare de 900 de miliarde de dolari, este în schimbare. Un val de măsuri de stimulare declanşate de preşedintele Recep Tayyip Erdoğan înainte de alegerile din mai alimentează o nouă criză de inflaţie, chiar şi în timp ce noua echipă de conducere economică a ţării încearcă să restabilească o politică "raţională". Cele două forţe lucrează în tandem pentru a face ca acţiunile turceşti să pară mai atractive pentru economiştii locali şi pentru unii administratori de fonduri străine.

"Speranţele legate de noua politică economică împing acţiunile în sus, dar chiar dacă sunteţi negativist, pariind pe o inflaţie mai mare, acest lucru este de asemenea util pentru acţiuni", a spus Emre Akcakmak, consultant senior la East Capital, un manager de fonduri specializat în pieţele emergente.

Investitorii străini, care au abandonat în mare parte acţiunile turceşti în ultimii ani, au injectat 1,6 miliarde de dolari pe piaţa de acţiuni a ţării în cele şapte săptămâni până la 21 iulie, potrivit datelor băncii centrale. Intrările au venit în condiţiile în care guvernatorul băncii centrale, Hafize Gaye Erkan, un fost bancher de pe Wall Street, numit în iunie, a mai mult decât dublat ratele dobânzilor în încercarea de a ţine în frâu inflaţia, care se situează la aproape 40 %.

Între timp, ministrul de finanţe Mehmet Şimşek, un fost viceprim-ministru care este bine văzut de investitorii străini, a majorat taxele pe benzină şi pe valoarea adăugată pentru bunuri şi servicii. Măsura face parte din efortul de a calma o economie care a intrat în viteză excesivă după ce Erdoğan a copleşit publicul cu cadouri, cum ar fi o lună de gaz gratuit şi creşteri salariale pentru lucrătorii din sectorul public, înainte de alegerile din mai, pe care le-a câştigat.

Se aşteaptă ca majorările de taxe ale lui Şimşek, combinate cu efectele persistente ale stimulentelor pre-electorale, să ducă inflaţia la aproape 60% până la sfârşitul anului, înainte de a începe să se relaxeze în următorii doi ani, potrivit previziunilor băncii centrale.

Noul şoc al inflaţiei i-a determinat pe locuitorii din zonă să se grăbească să investească în acţiuni în încercarea de a-şi proteja economiile într-un moment în care ratele la depozite oferite de bănci erau în scădere, a spus Murat Gülkan, director executiv al OMG Capital Advisors din Istanbul. Această avalanşă de achiziţii determinată de inflaţie este o repetare a anului 2022, când aceeaşi tendinţă a dus acţiunile turceşti la un randament de 110% în dolari americani, lider mondial.

"Piaţa a fost condusă în principal de investitorii locali de aproape trei ani", a spus Gülkan.

Investitorii au devenit, de asemenea, ceva mai încrezători că Erdoğan va renunţa, cel puţin pentru o perioadă, la alte politici neortodoxe ale sale, cum ar fi obiecţia de lungă durată faţă de ratele ridicate ale dobânzilor, după ce preşedintele a numit vinerea trecută un trio de economişti respectaţi în funcţia de viceguvernatori ai băncii centrale.

Akcakmak a declarat că, dincolo de factorii economici, unii investitori ar fi putut fi atraşi de acţiunile turceşti deoarece acestea rămân foarte ieftine din perspectiva evaluării. Bist 100 are un preţ de 5,8 ori mai mare decât câştigurile preconizate pentru anul viitor, arată datele FactSet. Aceasta se compară cu aproximativ 12 ori pentru indicele MSCI EM.

Săptămâna trecută, conglomeratul turc Koç Holding a vândut un pachet de 250 de milioane de dolari de acţiuni la creditorul Yapı Kredi într-o tranzacţie extrabursieră, un nou semn de creştere a preţurilor.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO