Burse - Fonduri mutuale

Fondul de garantare al Bursei acopera doar 85 de investitori

Fondul de garantare al Bursei acopera doar 85 de investitori

Gabriela Anghelache, presedintele CNVM: "Este intr-adevar ciudat ca nu se pot despagubi decat cateva zeci de investitori din sumele de bani de care dispune in prezent Fondul de Compensare".

14.03.2007, 19:04 194

Fondul de Compensare a Investitorilor, infiintat in urma cu doi ani pentru a da un plus de siguranta investitorilor de pe piata de capital, este capabil in prezent sa despagubeasca doar cateva zeci de investitori din cei circa 30.000 care activeaza pe Bursa, in cazul in care una sau mai multe societati de brokeraj intra in incapacitate de plata.
"Este intr-adevar ciudat ca nu se pot despagubi decat cateva zeci de investitori din sumele de bani de care dispune in prezent Fondul de Compensare. Dar raspunsul pentru rezolvarea acestei situatii este la Asociatia Brokerilor, care ar trebui sa accepte marirea contributiei", a declarat Gabriela Anghelache, presedintele CNVM.
Contactat de ZF, Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, nu a fost ieri disponibil pentru comentarii.
Fondul de Compensare dispune in prezent de 384.000 de euro, conform directorului executiv Stefan Hirtu, cu care pot fi despagubiti 85 de investitori cu cate 4.500 de euro, suma maxima prevazuta de lege pentru 2007. Prin infiintarea Fondului in decembrie 2005, autoritatile au bifat un punct din strategia de armonizare a legislatiei romanesti cu cea europeana.
In sectorul bancar, suma maxima garantata este de 20.000 de euro, iar in Fondul de Garantare al Depozitelor din Sistemul Bancar exista in acest moment 200 milioane de euro, iar Fondul de Garantie administrat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) avea un excedent de 55 milioane de euro la sfarsitul anului 2005, conform ultimului raport al CSA.
In prezent, Fondul de Compensare colecteaza contributiile a 102 membri (SSIF-uri, SAI-uri si institutii de credit) pe care le investeste in instrumente financiare cu un grad scazut de risc, in titluri de stat (50% din active), depozite bancare (45%) si obligatiuni (5%).
In calitate de membru FCI, societatile de brokeraj si cele de administrare a investitiilor achita o contributie initiala de cel putin 1.000 de euro si o contributie anuala calculata in functie de valoarea investitiei. In cazul in care unul dintre membrii fondului intra in imposibilitate de plata, iar fondul nu dispune de resurse suficiente pentru a acorda despagubirile prevazute de lege, Adunarea Generala a Actionarilor stabileste o contributie speciala, care alaturi de imprumuturile bancare, vor scoate Fondul din impas.
In conditiile in care valoarea medie a unui cont de investitii individual administrat de societatile de administrare era la 31 ianuarie 2007 de 416.520 de lei, 122.867 de euro, plafonul de despagubire de 4.500 de euro garantat de FCI pentru anul 2007 este de aproape 30 de ori mai mic decat valorea reala a investitiilor.
"Din aplicarea dispozitiilor CNVM, membrii Fondului au obligatia de a achita, sub forma contributiei pentru anul 2007, sume de bani foarte mari, greu de suportat si justificat, cu atat mai mult cu cat cei care au clienti necompensabili nu au dreptul la nicio prestatie in schimbul acestor plati", sustine Stefan Hirtu, directorul executiv al FCI.
Societatile de administrare a investitiilor, membre FCI, platesc anual o contributie minima de 500 de euro, calculata in functie de valoarea investitiei si de numarul investitorilor. In anumite cazuri, contributia anuala a unui membru al FCI poate atinge si 19.000 de euro. Pentru 2007, plafonul este de 4.500 de euro, urmand a creste pana la nivelul de 20.000 de euro in 2012. Cresterea plafonului de compensare a investitorilor poate fi realizata prin cresterea contributiilor membrilor. CNVM a propus pentru 2007 o marire a contributiei anuale.
Stefan Hirtu considera ca marirea contributiei membrilor nu este solutia prin care Fondul va deveni capabil sa compenseze un numar cat mai mare de investitori cu sume cat mai apropiate de valoarea reala a investitiilor.
Dupa opinia directorului executiv, Fondul de Compensare a Investitorilor va deveni operativ cel mai devreme in 2017, in conditiile in care nu va mai functiona ca societate pe actiuni, ci forma juridica va fi schimbata cu cea a unei societati in care CNVM, Banca Nationala a Romaniei si Ministerul de Finante vor deveni principalii actionari.
"Membrii si actionarii Fondului va trebui sa plateasca contributii anuale foarte mari pentru a fi atins un prag satisfacator de compensare a investitorilor, lucru care va fi obtinut peste zece ani. Solutia este ca FCI sa nu mai functioneze ca o societate pe actiuni. Ministerul Finantelor, CNVM si BNR dispun de parghii financiare mult mai mari, astfel incat ar putea deveni principalii actionari ai Fondului de Compensare", a sustinut Hirtu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO