Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de actiuni cu randamente mari sunt si cele mai riscante

14.08.2007, 19:09 34

Fondurile de actiuni Active Dinamic, Napoca, Omninvest, Premio si Intercapital sunt cele mai riscante de pe piata, toate cele cinci plasamente putand aduce investitorilor o pierdere potentiala maxima de peste 35% in decurs de un an, potrivit Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
UNOPC calculeaza incepand cu luna iulie un indicator de risc care arata pierderea potentiala pe care un investitor o poate inregistra in urma unui plasament intr-un fond mutual in decurs de un an, cu o probabilitate de 95%. Indicatorul poarta denumirea de Value at Risk (Valoare la Risc, sau VaR).
Daca un fond are un indicator VaR de 10%, acest lucru inseamna ca la o investitie de 100 lei, exista o probabilitate de 95% ca pierderea pe care investitorul o poate inregistra intr-un an sa nu depaseasca 10 lei, altfel spus sa ramana cu cel putin 90 de lei din cei 100 lei investiti initial.
Acest indicator este, de regula, mai ridicat pentru fondurile care investesc preponderent in actiuni si mai mic pentru cele diversificate, insa si randamentele oferite de fondurile de actiuni sunt, in general, mai mari decat in cazul fondurilor diversificate.
Dintre fondurile de actiuni, cel mai ridicat VaR se regaseste la Premio, administrat de Pioneer, cu o pierdere maximala de 41,16%. Pe locul secund se plaseaza fondul de actiuni Omninvest, cu un VaR de 40,89%, urmat de Napoca - 37,67%, Active Dinamic - 36,99% si Intercapital - 35,29%. Active Dinamic si Omninvest sunt fondurile care au oferit cele mai mari randamente in ultimul an, 74%, respectiv 64%.
La polul opus se situeaza Raiffeisen Prosper, cu o VaR de 16,4%, Star Next - 20,67% si BCR Expert - 22,61%. Tot la finele lunii iulie, UNOPC a calculat pentru KD Maximus un VaR de 28,07%, BT Maxim - 26,08% si FON - 23,98%.
In cazul fondurilor diversificate, nivelul VaR este usor mai coborat, cea mai mica pierdere estimata fiind consemnata de Raiffeisen Benefit - 6,99%. Riscuri potentiale mai mici se intalnesc si in cazul BT Clasic - 8,72% si Concerto- 10,77%.
Pentru calculul VaR au fost luate in considerare doar fondurile de investitii cu un istoric de cel putin 12 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO