Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale au prins viteza, impulsionate de scaderea dobanzilor

22.12.2005, 21:21 19

Castiguri mai mici ca la Bursa, dar mai mari decat la banca. Astfel ar putea fi caracterizata evolutia fondurilor mutuale in 2005. Investitorii au inceput sa-si indrepte din nou atentia spre fonduri, dupa perioada de "dizgratie" generata de scandalul prabusirii FNI. Un impuls important in aceasta directie l-a dat si caderea dobanzilor in sistemul bancar.

In primele 11 luni ale acestui an, fondurile mutuale au adus investitorilor un randament mediu de 18,3%, ceea ce inseamna un randament anualizat de aproape 20%, in conditiile in care un depozit bancar constituit in decembrie 2004 putea aduce un castig de cel mult 16%.

Pe de alta parte, performantele fondurilor mutuale sunt departe de cele oferite de actiunile cotate la Bursa de Valori. Indicele BET, care urmareste cele mai importante zece companii de la Bursa, a inregistrat in primele 11 luni ale anului o apreciere de peste 55%, adica o crestere anualizata de aproximativ 60%, in timp ce o investitie in SIF-uri a adus de la inceputul anului castiguri medii de aproape 170%.

In fine, raportate la rata inflatiei, randamentul mediu al investitiei in fonduri este de peste 2,2 ori mai mare decat cresterea preturilor de consum, de 8,1% pe aceeasi perioada.

Randamentele oferite de fondurile mutuale variaza insa mult in functie de tipul acestora. Fondurile de actiuni si cele diversificate, care au plasamente importante pe piata de capital, au obtinut in perioada ianuarie-noiembrie randamente medii de 35,7%, repectiv 29%. Aceste performante au fost favorizate de evolutia pietei bursiere.

"Evolutia buna a acestor fonduri s-a datorat, in primul rand, plasamentelor de pe piata de capital, multi administratori majorand in acest an plasamentele pe piata de capital ale fondurilor pe care le administreaza", spune Dorin Danescu, directorul general al SIRA, societatea de administrare a investitiilor a Omniasig. "Este adevarat ca performantele fondurilor mutuale nu s-au ridicat la nivelul randamentelor oferite de unele dintre actiunile listate la Bursa, insa trebuie avut in vedere ca fondurile deschise trebuie sa-si pastreze o anumita lichiditate si, prin urmare, sunt nevoite sa faca unele plasamente mai lichide, insa cu randamente mai mici, cum ar fi depozitele bancare. Pe de alta parte, fondurile mutuale trebuie sa-si diversifice portofoliul in vederea reducerii riscurilor si aceasta determina ca randamentul sa fie mai mic decat in cazul actiunilor listate la Bursa", a explicat Danescu.

De altfel, evolutia fondurilor cu plasamente in actiuni a fost destul de volatila, mai ales la inceputul anului, si a urmarit fluctuatiile de la Bursa. Astfel, cresterea spectaculoasa a Bursei in primele doua luni ale anului a adus in doar doua luni castiguri de 15% in cazul fondurilor diversificate si 30% in cazul fondurilor de actiuni. Corectiile severe din martie au anulat insa o mare parte din acele castiguri, tendinta de scadere mentinandu-se pana la finele lunii iunie. Noul val de cresteri care a inceput la Bursa in luna august a determinat noi cresteri si pentru fondurile mutuale, tendinta mentinandu-se si pe final de an.

"Cresterile foarte accentuate din ianuarie si februarie au determinat o crestere a numarului de investitori si a sumelor investite, insa scaderile din martie si aprilie nu au atras rascumparari semnificative din partea investitorilor", a aratat Danescu.

Cea mai mare crestere au inregistrat-o in 2005 titlurile fondului de actiuni Omninvest, administrat de SIRA, cu un avans de 54,7% in primele 11 luni. Pe locul al doilea s-a clasat Napoca, administrat de Globinvest, cu un randament de 40%, urmat de Intercapital, administrat de Certinvest, cu o crestere a unitatilor de fond de 37% fata de sfarsitul lui 2004.

Pe segmentul de fonduri diversificate, competitia este mult mai stransa. In primele 11 luni, cel mai mare randament l-a realizat BCR Dinamic, administrat de BCR Asset Management, cu o crestere de 32,8%, secondat de celalalt fond administrat de Globinvest, Transilvania, cu un avans de 30,8%, podiumul fiind completat de Integro, cu un randament de 29,4% in primele 11 luni. Integro este administrat de CA IB Asset Management, societatea de administrare a HVB Bank.

Fondurile de instrumente cu venit fix, mult mai sensibile la evolutia dobanzilor din sistemul bancar, au avut un an mult mai dificil, fiind puternic afectate de scaderea dobanzilor. Astfel, fondurile de obligatiuni au adus investitorilor randamente medii de 9,8% in primele 11 luni, adica aproape 10,7% pe an, in timp ce fondurile monetare nu au reusit sa bata inflatia, oferind un randament mediu anualizat de 6,5%.

"Daca ne uitam la randament, fondurile de actiuni au avut cea mai buna evolutie in acest an, insa daca facem comparatia cu alte instrumente de plasament, piata fondurilor mutuale in ansamblu a avut o evolutie buna in acest an, ceea ce se vede si in evolutia valorii activelor", spune Doru Tiberiu, directorul general al BCR Asset Management.

Valoarea activelor fondurilor mutuale se ridica la sfarsitul lunii noiembrie la circa 86 de milioane de euro, ceea ce reprezinta o crestere de peste 62% fata de finele lui 2004. Numarul de investitori a crescut si el cu peste 12%, apropiindu-se de 70.000.

Cresterea nu a fost insa uniforma, fondurile cu plasamente in actiuni castigand din ce in ce mai mult teren, in timp ce fondurile de instrumente cu venit fix au stagnat sau au inregistrat chiar scaderi ale activelor si ale numarului de clienti. Fondurile de actiuni au fost cele mai "vanate" de catre investitori in 2005, inregistrand in primele 11 luni o triplare a activelor si o majorare cu peste 50% a numarului de clienti.

Activele fondurilor diversificate au crescut si ele de peste 2,2 ori fata de sfarsitul lui 2004, apropiindu-se de 26 de milioane de euro. Cu o cota de piata de 32,5%, fondurile diversificate aveau la finele lui noiembrie cel mai mare numar de clienti, peste 45.500. Fondurile cu plasamente in actiuni (cele diversificate si de actiuni) sunt preferate in special de micii investitori, persoane fizice, care urmaresc obtinerea unor randamente mari. Astfel, desi cota de piata a acestui tip de fonduri este in prezent de circa 52,7%, numarul de clienti al acestora reprezinta aproape 81% din total.

Fondurile de obligatiuni au inregistrat in primele zece luni o crestere a valorii activelor de circa 85%, acestea ajungand sa detina o cota de piata de 15,3%. Principala problema cu care se confrunta fondurile de instrumente cu venit fix o reprezinta fragilitatea pietei de obligatiuni si titluri de stat. Totusi perspectivele sunt bune si pentru segmentul fondurilor de instrumente cu venit fix, avand in vedere ca se estimeaza o dezvoltare a pietei obligatiunilor, precum si aparitia unei piete secundare a titlurilor de stat, prin tranzactionarea acestora la Bursa.

Fondurile mutuale cu plasamente pe piata monetara au pierdut mult teren in 2005 din cauza reducerii dobanzilor la depozite, ceea ce a facut ca acestea sa nu mai poata acoperi nici rata inflatiei. In aceste conditii, activele fondurilor monetare au scazut cu aproape 10%, iar cota de piata s-a diminuat semnificativ, de la 57% la 32,1%.

Cresterea interesului investitorilor romani pentru fondurile mutuale, precum si perspectiva diminuarii marjelor de castig din sectorul bancar au determinat tot mai multe grupuri financiare sa-si faca intrarea pe piata administrarii investitiilor, prin lansarea de fonduri mutuale.

Primul pas in aceasta directie l-a facut HVB Bank, care a preferat sa preia o societate independenta deja existenta pe piata, Quadrant Asset Management.

Dupa preluarea Quadrant, CA IB Asset Management a mai lansat pe piata un fond, Europa Obligatiuni, cu plasamente in obligatiuni si titluri de stat emise de statele din Uniunea Europeana, avand la finele lui noiembrie o cota de piata de 12,9%.

Societatea specializata a Bancii Transilvania si-a facut si ea intrarea pe piata fondurilor mutuale, prin lansarea in septembrie a doua fonduri: unul diversificat, BT Clasic, si unul de actiuni, BT Maxim. Cele doua fonduri au pornit la drum cu active nete de 2,4 milioane de euro, atingand in doar doua luni de la lansare o valoare a activelor de peste 5,4 milioane de euro si o cota de piata de 6,3%. Banca Transilvania a lansat in noiembrie si primul fond inchis cu plasamente in actiuni, BT Invest 1.

Raiffeisen Bank, Finansbank si Bancpost si-au anuntat si ele in acest an intentia de a intra pe piata.

Dintre societatile deja existente pe piata, BCR Asset Management, societatea de administrare a investitiilor a BCR, a lansat in decembrie un nou fond mutual, orientat pe plasamente in actiuni, BCR Expert. BCR Asset Management mai are doua fonduri, BCR Clasic si BCR Dinamic, detinand la finele lui noiembrie o cota de piata de 18,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24